După o viaţă în care a cîntat românilor, “Privighetoarea” s-a stins pe scenă. Ultimul omagiu adus publicului.
După o viaţă în care a cîntat românilor, “Privighetoarea” s-a stins pe scenă. Ultimul omagiu adus publicului.
Maria Lătăreţu a încercat pînă în ultima clipă a vieţii sale să nu-şi dezamăgească publicul, românii care-o divinizau şi-i iubeau cîntecele. Pe scenă, la Româneşti, Botoşani, cea supranumită “Privighetoarea” a murit în aplauzele auditoriului.
MEMORIE VIE. La Româneşti, amintirea oltencei iubite de toţi românii este vie, ba chiar produce vise şi dorinţe. Dorinţa fierbinte a localnicilor, unii dintre ei chiar spectatori la ultimul spectacol al Mariei Lătăreţu, a fost aceea de a marca printr-un monument tragicul şi importantul eveniment reprezentat de moartea Privighetorii la ei în comună. La 17 iulie 2008 vor avea loc dezvelirea şi tăierea panglicii inaugurale a plăcii comemorative la Româneşti, pe zidul Căminului Cultural, ultimul loc în care Maria a cîntat şi a bucurat sufletele ascultătorilor. Dorinţa moldovenilor din Româneşti se împlineşte astfel şi aduce poate un zîmbet în Ceruri Mariei Lătăreţu.
Olteanca iubită de întreaga ţară a fost descoperită de Constantin Brăiloiu. Marele profesor a găsit în Maria Lătăreţu vocea şi persoana ideale pentru a aduce în faţa oamenilor foclorul adevărat. Zeci de ani de carieră, mii de spectacole şi oameni făcuţi fericiţi de o voce şi o muzică de neuitat, de... cea numită “Privighetoarea cîntecului popular românesc”, Maria Lătăreţu. Pentru cei care o iubeau, olteanca părea... “fără de sfîrşit”. Nimeni nu-şi imagina că cineva va putea să le-o răpească vreodată, totuşi, aripa morţii s-a întins şi peste Maria, Privighetoarea Maria. Graniţa dintre viaţă şi moarte a fost trecută de sufletul oltencei... pe frontieră. Aproape de Prut, la Graniţa cu Moldova, “Vă las cîntecele mele” s-a auzit pentru ultima oară.