x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Mari interpreti de Folclor Un ultim cîntec

Un ultim cîntec

de Costin Anghel    |    07 Iul 2008   •   00:00

După o viaţă în care a cîntat ro­mânilor, “Privi­ghetoarea” s-a stins pe scenă. Ultimul omagiu adus publicului.

După o viaţă în care a cîntat ro­mânilor, “Privi­ghetoarea” s-a stins pe scenă. Ultimul omagiu adus publicului.


Maria Lă­tăreţu a încercat pînă în ultima clipă a vieţii sale să nu-şi de­za­mă­geas­că publicul, românii ca­re-o divinizau şi-i iubeau cîn­tecele. Pe scenă, la Ro­mâ­neşti, Botoşani, cea supranumită “Privi­ghetoarea” a murit în aplauzele auditoriului.


MEMORIE VIE.
La Româneşti, amintirea oltencei iubite de toţi românii este vie, ba chiar produce vise şi do­rin­ţe. Dorinţa fierbinte a local­ni­cilor, unii dintre ei chiar spec­tatori la ultimul spectacol al Mariei Lătăreţu, a fost aceea de a marca printr-un monument tragicul şi importantul eveniment reprezentat de moartea Privighetorii la ei în comună. La 17 iulie 2008 vor avea loc dezvelirea şi tă­ie­rea panglicii inaugurale a plă­cii comemorative la Ro­mâ­neşti, pe zidul Căminului Cul­tu­ral, ultimul loc în care Ma­ria a cîntat şi a bucurat su­fle­tele ascultătorilor. Dorinţa moldovenilor din Româneşti se împlineşte astfel şi aduce poate un zîmbet în Ceruri Ma­riei Lătăreţu.

Olteanca iubită de întreaga ţară a fost descoperită de Constantin Brăiloiu. Marele profesor a găsit în Maria Lătăreţu vocea şi persoana ideale pentru a aduce în faţa oamenilor foclorul adevărat. Zeci de ani de carieră, mii de spectacole şi oameni făcuţi fericiţi de o voce şi o muzică de neuitat, de... cea numită “Pri­vighetoarea cîntecului popular românesc”, Maria Lătăreţu. Pentru cei care o iubeau, ol­teanca părea... “fără de sfîrşit”. Nimeni nu-şi imagina că ­ci­neva va putea să le-o răpească vreodată, totuşi, aripa morţii s-a întins şi peste Maria, Pri­vighetoarea Maria. Graniţa dintre viaţă şi moarte a fost trecută de sufletul oltencei... pe frontieră. Aproa­pe de Prut, la Graniţa cu Moldova, “Vă las cîntecele mele” s-a auzit pentru ultima oară.

×