Marţi, 3 decembrie, apare împreună cu Jurnalul Naţional cel de-al doilea volum al colecţiei “Mari pianişti”, Arturo Benedetti Michelangeli.
Unul dintre cei mai enigmatici interpreţi de pian ai secolului XX, Arturo Benedetti Michelangeli a fost de asemenea şi unul dintre cei mai convingători şi, în mod paradoxal, unul dintre cei mai puţin auziţi pianişti ai generaţiei sale. Michelangeli a fost celebru pentru că a anulat cam tot atâtea spectacole câte a dat şi a înregistrat foarte puţine piese din vastul său repertoriu.
Pianistul s-a născut la 5 ianuarie 1920, în Orzinuovi, Italia. Tatăl său, un muzician amator dedicat, este cel care îl iniţiază pe Benedetti în această artă. După ce iniţial a luat studii la vioară, Michelangeli a luat lecţii de pian, intrând la Conservatorul di Milano la vârsta de zece ani. Patru ani mai târziu tânărul pianist a absolvit cu magna cum laude.
În 1939 începe adevărata carieră concertistică a lui Michelangeli, odată cu obţinerea marelui premiu la Competiţia internaţională de pian de la Milano. Despre performanţa sa extrardinară la această competiţie, Alfred Cortot a declarat: “S-a născut un nou Liszt!”
Viaţa de pianist de concert a lui Michelangeli poate fi comparată cu cea a unui angajat. Programul său includea mai mult de zece ore pe zi de practică, el sugerând de altfel şi elevilor săi să se oprească din exersat numai atunci când durerea din degete să din umeri era prea mare pentru a mai putea continua. Michelangeli şi-a luat rolul său de mentor foarte în serios, el deţinând diverse funcţii didactice în Italia, dar şi în întreaga Europă, Martha Argerich şi Maurizio Pollini numărându-se printre elevii săi. Un om generos, el i-a finanţat pe toţi elevii săi din propriul venit, susţinând că muzica este un drept inalienabil pentru cei care au talent.
Pentru mulţi, interpretarea lui Michelangeli a fost un amestec ideal între tehnică şi o stranie profunzime muzicală. Un om retras, el va rămâne în istoria muzicii un pianist fascinant, deşi puţin înţeles.
Colecţia “Mari pianişti”, cuprinde 18 CD-uri cu interpretări de excepţie ale unor nume marcante ale muzicii clasice: Serghei Rahmaninov, Benedetti Michelangeli, Friedrich Gulda, Maurizio Pollini, Glen Gould, Arthur Rubinstein, Daniel Barenboim, Sviatoslav Richter, Wilhalm Backhaus, Edwin Fischer, Maurizio Pollini, Vladimir Horowitz, Claudio Arrau, Emil Gilels, Martha Argerich, Vladimir Ashkenazy, Rudolf Serkin, Alfred Cortot.
Pentru cei ce doresc să colecţioneze aceste minunate discuri, pe parcursul proiectului le vor fi oferite gratuit trei cutii cu un design special (împreună cu primul, al şaptelea şi al treisprezecelea volum), în fiecare putând fi păstrate câte şase CD-uri.