Omul, aici pe Pămînt, are două moduri de viaţă distincte. Primul mod este legat de viaţa din afara sa, cu toate activităţile pe care le desfăşoară în cadrul societăţii din care face parte. Al doilea este legat de viaţa interioară, pe care o trăieşte în sinele său. Prima este o viaţă materială, iar cea de-a doua este una virtuală, ele fiind legate una de alta, dar nici una dintre ele nu se poate desfăşura fără energie.
Omul, aici pe Pămînt, are două moduri de viaţă distincte. Primul mod este legat de viaţa din afara sa, cu toate activităţile pe care le desfăşoară în cadrul societăţii din care face parte. Al doilea este legat de viaţa interioară, pe care o trăieşte în sinele său. Prima este o viaţă materială, iar cea de-a doua este una virtuală, ele fiind legate una de alta, dar nici una dintre ele nu se poate desfăşura fără energie.
Omul este copilul Universului şi tot ce se întîmplă în el este în corelaţie cu forţele şi energiile universale.
Corpul fizic uman este copiat de unul energetic ce se întinde pînă la cîţiva centimetri în jurul lui. În cursul perioadei intrauterine, corpul material se formează după matricea corpului energetic, reprezentînd copia acestuia. Pe parcursul întregii sale vieţi, acest corp eteric îndeplineşte funcţia de constructor şi de restaurator al corpului dens. Un corp energetic fără deficienţe menţine sănătos corpul material împreună cu funcţiile sale. Dar cum se face transferul de energie către corp din marele ocean energetic înconjurător?
Chakre
Filozofiile orientale consideră că în corpul fizic omul are şapte centri energetici, prin care este absorbită energia necesară vieţii, energie pe care o numesc prana sau ch’i. Aceşti centri sînt cunoscuţi sub numele de chakre, în sanscrită însemnînd roată, care sînt reprezentate ca nişte flori energetice, cu un număr diferit de petale. Alţii le consideră ca nişte vortexuri (vîrtejuri) sau pîlnii vulcanice de energie. Aceste chakre funcţionează ca nişte dispozitive de aspirare a energiei din Cîmpul Energetic Universal, un cîmp viu, aflat în jurul nostru, ce ne dă energia necesară vieţii. Prin fiecare chakră trece această energie, care apoi este trimisă către părţile din corp ce se află în zona chakrei respective, ajungînd pînă la nivel celular. Dacă o chakră nu funcţionează în mod corespunzător, energia nu mai este absorbită la capacitatea normală şi organele corpului care sînt alimentate cu energie prin acel centru vor avea de suferit. Dacă disfuncţia continuă, acele organe, cît şi cele din jur vor suferi nu numai funcţional, ci şi structural, producîndu-se astfel îmbolnăvirile. În această perioadă, totul se produce pe fondul deteriorării sistemului imunitar al corpului. În schimb, o circulaţie corectă a energiei în corpul eteric menţine sănătatea fizică, rezistenţa corpului fizic, capacitatea sa de muncă, supleţea, forţa şi potenţa.Ştiinţa modernă şi-a îndreptat privirile către înţelegerea acestor structuri energetice subtile şi datorită noilor tehnologii a fost validată existenţa canalelor energetice invizibile, prin care circulă energia în om, aceasta fiind acumulată şi redistribuită în corp.
Dispunere
Cele şapte mari chakre, evidenţiate de jos în susul corpului, sînt: muladhara, care se află în regiunea coccisului; swadhisthana, care se găseşte în partea de jos a abdomenului; manipura, amplasată cu aproximativ doi centimetri deasupra ombilicului; anahata, localizată în zona plexului cardiac; vishudha, situată în zona gîtului; ajna, care îşi are locul pe centrul frunţii şi ultima, sahasrara, cea mai importantă dintre ele, are centrul în creştetul capului. Aceste şapte chakre sau centri energetici principali se află lîngă importantele plexuri nervoase ale corpului.Muladhara are ca zonă de proiecţie în corpul fizic baza coloanei vertebrale, între anus şi organul sexual. Este un centru legat de existenţa concretă, terestră. Psihic are influenţă asupra voinţei de supravieţuire, instinctului de conservare, dorinţei de acumulări materiale. Aceasta furnizează energie coloanei vertebrale, glandelor suprarenale şi rinichilor. Cînd omul îşi activează prea mult acest centru printr-o viaţă bazată pe o filozofie materialistă exagerată, se produce în corp o epuizare iraţională a energiilor vitale. Dacă activarea acestei chakre se face prin efort spiritual, existenţa terestră este înţeleasă fără un ataşament exagerat, iar viaţa decurge fără stări de panică şi moartea fizică este privită neutru, fără frică.
Swadhisthana are ca zonă de proiecţie în corpul material partea de deasupra organului sexual, avînd rezonanţă în erotism. Psihic are influenţă asupra dorinţelor nestăvilite, imaginaţiei debordante, halucinaţiilor, senzualităţii şi dorinţei de a întemeia o familie. Are influenţă asupra echilibrării sistemului imunitar, controlează asimilarea, pocreaţia, sistemul limfatic şi secreţiile menstruale. Activitatea excesivă a acestui centru energetic poate avea ca efect "aspirarea" psihicului în zona ce reprezintă erotismul, provocînd stări de agitaţie şi confuzie mentală. Marele yoghin Swami Schivananda spunea despre cel ce stăpîneşte echilibrat energiile din această chakră: "Cel care se concentrează intens şi meditează profund asupra acestei chakre şi asupra energiilor sale ascunse corespondente nu se mai teme deloc de apă. El obţine mari puteri psihice, imaginaţie creatoare genială, cunoaştere intuitivă şi se bucură de stăpînire perfectă a funcţiei sexuale şi a simţurilor. De asemenea, el cunoaşte cu uşurinţă lumile sublime astrale. Pasiunea înlănţuitoare, mînia, ataşamentul, orgoliul, gelozia şi alte impurităţi psihice sînt uşor şi complet eliminate de el. Fiinţa în cauză îşi regenerează corpul fizic, rămîne tînără şi ajunge să cucerească moartea".
Manipura este proiectată în corpul fizic pe zona plexului solar, simbolizînd conştiinţa pasională şi dinamismul. Ea furnizează energie tuturor organelor din această zonă a corpului: stomac, ficat, vezică biliară, pancreas, splină şi are efect asupra sistemului nervos. Se asociază cu intuiţia şi stabileşte relaţia existenţei noastre în Univers, controlează voinţa, ego-ul, individualitatea, expansivitatea, puterea, stăpînirea de sine, inteligenţa de integrare. Dizarmonia energiilor din acest centru duce la lupta din răsputeri pentru putere personală şi recunoaşterea drepturilor sale, chiar în detrimentul celorlalţi. Echilibrul energiilor din această chakră duce la protecţia totală asupra bolilor, netemere de moarte, de foc şi dobîndirea unei voinţe şi puteri uimitoare.
Anahata este proiectată în corpul material pe zona inimii, fiind relaţionată cu iubirea, voinţa, abnegaţia, dăruirea. Alimentează energetic inima, sistemul circulator, timusul, nervul vag şi zona superioară a spatelui. Psihic influenţează inspirînd dragoste altruistă pentru oameni, compasiune, acceptare, intrînd în rezonanţă cu arta. Dizarmonia acestei chakre este sursa tuturor problemelor afective ce duc la divorţ, deces. Natura celor influenţaţi predominant de energia din acest centru este liniştită, plină de compasiune, detaşare, iubire necondiţionată, fiinţa sa fiind împăcată cu întregul Univers. Swami Schivananda spunea: "Cel care meditează în mod perseverent asupra acestei chakre se poate dedubla cu uşurinţă şi poate zbura în alte lumi astrale paradisiace sau se poate proiecta fulgerător în corpul altuia, trăind în totalitate stările minunate ale celuilalt (starea de empatie perfectă); el devine instrumentul iubirii divine cosmice şi obţine toate celelalte calităţi divine".
Vishudha îşi proiectează influenţa asupra corpului fizic pe zona gîtului, asociindu-se cu simţul auzului, gustului şi mirosului. Ea asigură energie glandelor tiroidă şi paratiroide, bronhiilor, plămînilor, esofagului, corzilor vocale, precum şi măduvei osoase. Acest centru se găseşte în relaţie cu capacitatea de a da, a primi, cu cea de a spune adevărul. Ea guvernează exprimarea, inspiraţia în vorbire, magnetismul vocal, sesizarea modelelor arhetipale, trezirea intuiţiei şi favorizează înţelegerea mesajelor nonverbale. Harurile omului sînt legate de activitatea acestui centru energetic. Meditaţia asupra echilibrului chakrei declanşează calmitate, seninătate, puritate, o voce melodioasă, o inspiraţie artistică, capacitatea de a înţelege scrierile sacre, visele, cunoaşterea reală a existenţei din afara timpului, racordarea la Conştiinta Universală. Perturbarea energetică a acestui centru duce la declanşarea spasmofiliei, factorii emoţionali neputînd fi stăpîniţi. Tot din această cauză apar simptomele crizelor de anxietate, atacurile de panică şi insomniile.
Al treilea ochi
Ajna chakra are ca zonă de proiecţie în fizic spaţiul dintre sprîncene. Ea se mai numeşte şi al treilea ochi, ajutînd la perceperea directă a lumilor invizibile, reprezentînd conştiinţa mentală superioară. Armonia funcţiei ei dă putere de pătrundere mentală, capacităţi paranormale, stăpînire de sine, inteligenţă creatoare. Ea furnizează energie glandei pituitare (hipofiza), creierului mic, ochiului stîng, urechilor, nasului, sistemului nervos. Este asociată simţului vederii. Hipofiza şi hipotalamusul reprezintă sistemul de comandă al tuturor glandelor endocrine, deci are influenţă asupra întregului metabolism al corpului. Psihic, această chakră controlează intuiţia, clarviziunea, perceperea extrasenzorială a calităţilor fiinţelor umane. Deschiderea perfectă a acestui centru energetic face ca omul să nu se identifice cu corpul fizic, ci cu natura sa spirituală. Swami Schivananda afirma: "Cel care se concentrează intens şi meditează profund asupra acestei chakre distruge gradat toate efectele negative ale acţiunilor sale anterioare din această viaţă sau din celelalte. El obţine cele opt mari puteri paranormale şi cele treizeci şi două de puteri minore".Sahasrara este ultima dintre chakre şi se află deasupra creştetului capului. Asigură energie creierului mare şi ochiului drept. În filosofia orientală este cunoscută ca fiind centrul suprem de contact cu Dumnezeu, unde totul este unul şi unul este tot. Prin ea se obţine conştiinţa infinitului, cunoaşterea adevărului suprem, declanşîndu-se fericirea supremă. Se spune că această chakră, care este în legătură permanentă cu Spiritul Universal, însoţeşte după moarte corpul subtil în sferele Universului.
Pentru a avea o deschidere corectă a centrilor energetici din corp trebuie să existe o viaţă fizică şi spirituală echilibrată. Astfel, este necesară practicarea unei gimnastici respiratorii, a sportului, alimentaţia să fie raţională, cu hrană sănătoasă, şi să se practice regulat o înfometare. Se mai recomandă pentru fizic băi cu apă rece sau alternante cald-rece, mersul cu picioarele goale pe pămînt, meditaţii asupra gustului, mirosului, căldurii, frigului.
Oamenii care au deschiderea chakrelor completă, şi aceştia sînt puţini, au o energie care se numeşte kundalini şi care trece nestingherită prin toţi centrii energetici ai acestora. Trezirea acestei energii duce la trăirea unor stări de extaz, de conştientizare a Universului.
ECHILIBRU. Pentru o viaţă spirituală echilibrată se recomandă un spirit activ, capacitatea de a fi vesel, de a rîde din tot sufletul, de a dezvolta capacitatea de gîndire, de a stăpîni ştiinţa autocontrolului, de a exclude sentimentul superiorităţii, orgoliului, urii, răzbunării, violenţei, fricii, invidiei, geloziei, iubirii de sine, minciunii. În schimb, trebuie activată armonia, iubirea necondiţionată, spiritul de sacrificiu, compasiunea, căinţa, credinţa, încrederea, sinceritatea, bunăvoinţa, onestitatea, bunătatea.
Citește pe Antena3.ro