x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Adrian Câciu consideră că lipsa de comunicare este cauza discontinuităților din furnizarea de tratamente pentru bolnavii de hepatita C

Adrian Câciu consideră că lipsa de comunicare este cauza discontinuităților din furnizarea de tratamente pentru bolnavii de hepatita C

de Anastasia Paul    |    07 Dec 2022   •   09:29
Adrian Câciu consideră că lipsa de comunicare este cauza discontinuităților din furnizarea de tratamente pentru bolnavii de hepatita C
Sursa foto: antena3CNN

Adrian Câciu,ministrul Finanțelor, la Conferinta “Hepatita C- calea spre vindecare”, parte a proiectului România Inteligentă, organizată de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"Soluții sunt. Am observat un dialog slab între Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, respectiv CNAS, și faptul că nu se știa bugetul, nu se știa de aceste contracte pe o perioadă mai lungă de timp. Trebuie să construim contractele pentru o perioadă de cel puțin 4 ani, cu posibilități de actualizare, dacă este cazul, a unor valori, dar este bine ca programele să aibă continuitate și predictibilitate iar partea de finanțare n-ar trebui să mai constituie o necunoscută.

Iar partea de finanțare nu mai trebuie să constituie o necunoscută. Mai este un aspect. Din banii pentru sectorul de sănătate trebuie pus accentul pe prioritizarea acelor programe care într-adevăr necesită intervenție. Avem situația hepatitei C, cancerului, AVC-urilor, infarcturilor miocardice", este de părere ministrul.

Acesta precizează că există bani pentru programele de sănătate. 

"La nivelul Ministerul Finanțelor lucrurile se văd la volum total. De aceea trebuie un dialog foarte strâns între finanțe, sănătate, ca minister, și CNAS. Noi am stabilit când să facem o analiză a cheltuielilor de sănătate. Scopul acestei analize este să prioritizăm programele cu adevărat importante pentru sănătatea cetățenilor. Trebuie să repartizăm resursele acolo unde este nevoie.

Dacă nu ne apucăm și nu închidem, odată pentru totdeauna, și nu stabilim într-o strategie pentru sănătate, dacă nu se stabilesc prioritățile și partea de finanțare să nu mai constituie o problemă, de la priceperea unui ministru sau altul, care ajung pe la finanțe, o să fim întotdeauna atacați. Ori sănătatea este o prioritate națională. 

Am rugămintea ca acest program, aceste strategii să fie bine scrise și prioritizate de specialiști. Pentru că nu banii sunt problema. Dacă ne uităm la întreaga anvelopă pe care o acordăm sănătății, eu cred c ă este destul loc pentru resursa financiară necesară priorităților. Trebuie făcută o analiză atentă, și în cadrul Casei de asigurări, și în cazul Ministerului Sănătții, să ducem banii acolo unde sunt necesari", explică Adrian Câciu.

Este nevoie de credite de angajament pe 4 ani pentru finanțarea contractelor. 

"Acest contract de încheie pe bază de credite de angajament. Poți foarte simplu să faci acest contract pe 4 ani iar el vine cu cheltuieli bugetare pe fiecare exercițiu financiar dar asta nu împiedică pe nimeni să facă un contract pe o perioadă mai lungă. Cauza a fost lipsa de comunicare între ministere. Vreau ca acest lucru să nu mai existe.  Avem în față o provocare, și avem oameni care să pună lucrurile în normalitate. Se dau credite de angajament, asta crează cadrul legal să faci un contract pe termen lung, după care, în fiecare an, în funcție de necesități și de execuția care se programează în acest contract cadru, se acordă creditele bugetare. Au fost prinse credite de angajament pentru anul 2023 și pentru contract iar eu aș vrea să facem un contract pe care să-l aducem la rectificare, astfel încât creditul de angajament să pot să-l întind pe 4 ani", spune demnitarul.

Conferința a fost transmisă live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN https://www.facebook.com/Antena3Oficial și Jurnalul https://www.facebook.com/jurnalulro , iar tronsoane ale dezbaterii vor fi preluate live pe postul TV Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: hepatita adrian caciu tratamente comunicare