"Trăim într-o lume care este într-o schimbare rapidă și radicală, o schimbare de abordare în tot ce înseamnă impactul asupra activității umane asupra mediului. Și dacă vorbim de energie, cu siguranță tot ce înseamnă 54/55 este o abordare rațională pe termen mediu și lung în reducerea impactului producerii energiei asupra mediului înconjurător.
Această nouă abordare nu este doar una națională, este una europeană și mondială. Am văzut ce obiective s-au stabilit la Paris, apoi am văzut, acum câteva săptămâni, ce a însemnat COP26. Această încercare reală a întregii lumi de a reduce emisiile cu dioxid de carbon în domeniul producerii energiei. Va schimba mult și la nivel național în multe privințe aceste abordări, modul în care putem să producem energie. Însă cu siguranță nu vorbim de interdicții.
Chiar dacă cuvântul se interzice, se elimină, această trecere printr-un proces lung de câteva decenii nu înseamnă impact imediat asupra centralelor de apartament, nu înseamnă interzicere imediată pentru cărbune, pentru gazul natural, nici pentru lemnul de foc. Deci este o tranziție și așa trebuie perceput acest proces. Un proces de tranziție câtre 2050 când va trebui să atingem acea neutralitate climatică, care nu va însemna eliminarea totală pentru aceste resurse. Va însemna un echilibru și un alt tip ded abordare.
Indiferent dacă vorbim de hidro, de cărbune, de centralele unde suntem deja într-un infrigement cu Comisia, eliminarea totală nu este o priortate de mâine, zero pentru Comisie. Trebuie să găsim soluțiile și pentru centralele pe cărbune, și pentru centralele pe gaz natural, și pentru centralele de hidro.
Va trebuie să găsim soluții la nivel național pentru investițiile pornite, care au fost începute și care sunt acum într-o situație delicată cu noile reguli pentru că, din păcate, în Româna aceste investiții pot dura și 30-40 de ani. Și atunci tranziția s-ar putea să fie mai scurtă decât perioada de finalizare. Și trebuie o abordare specială, o legislație specială pentru ele", a explicat Tanczos Barna la Conferinţă Naţională "România Inteligentă", ce poartă numele "Independenţă sau interconectivitate? Drumul gazelor - de la sursă, la resursă".
Conferinţa naţională "România Inteligentă"
Antena 3, singurul canal de știri din România partener al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul, organizează conferință națională "Independență sau interconectivitate? Drumul gazelor - de la sursă, la resursă".
Lista invitaţilor
Pe lângă ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi şeful Transgaz, Ion Sterian, la conferinţa "România Inteligentă" participă şi următorii invitaţi:
- Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze - FPPG;
- Răzvan Popescu, CFO Romgaz;
- Mihai Leontin Leahu, director general adjunct al Transgaz;
- Silvia Dinică - preşedintele Comisiei Economice, de Industrii şi Servicii din Senatul României;
- Andreea Negru - Purtător de cuvânt Romgaz;
- Alin Popescu - Senior Public Affairs Specialist la Federația Patronală Petrol și Gaze – FPPG;
- Răzvan Nicolescu - CEO Clean Path Initiative;
- Tanczos Barna - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
- Zoltan Nagy-Bege - vicepreşedinte la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).