Bucovina este una dintre cele mai vizitate zone turistice din România și nu doar de Crăciun sau de Paște, atunci când meniurile tradiționale sunt magnet pentru vizitatori. "Turism în Bucovina Patru puncte cardinale patrimoniu, spiritualitate, natură, gastronomie" este numele evenimentului organizat de Antena 3 CNN și Jurnalul împreună cu instituțiile locale responsabile de promovare a regiunii, dar și de atragerea investitorilor.
Printre speakeri şi invitaţi s-a aflat şi Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, care la sfârsitul acestei dezbateri a explicat importanța conștientizării unicității Bucovinei şi planurile pentru promovarea ei.
"În primul rând s-a văzut aici o echipă, o familie, oameni care lucrează în echipă și sunt și ceva rezultate. Noi am discutat despre turism și turismul nu-l poate face doar administrația publică sau, știu eu, o altă entitate singură.
Trebuie interacțiune, parteneriat. În al 2-lea rând, Bucovina are un potențial uriaș, parte din acest potențial l-am pus în valoare, mai sunt lucruri de făcut, deci a fost o discuție, o radiografie foarte sinceră și cu plusuri, și cu minusuri. Sigur că sunt și povești de succes aici, dar sunt și lucruri care trebuie rezolvate în continuare. Și în al treilea rând, eu cred că noi trebuie să dăm o speranță celor care vor să vină mai departe.
"Bucovina este un proiect de succes"
De ce să vină în Bucovina? Pentru că e ceva care în altă parte nu găsești autenticul, de care se pare că ne e din ce în ce mai dor pentru că nu îl prea găsești naturalul, produsele bio, satul românesc, obiceiuri, tradiții, costume populare, legătura cu biserica, multe lucruri nevăzute.
Unii oameni care poate nu au înțeles de ce au succes, pentru că ne sfătuim. Nu avem acest egoism care din păcate distruge, ci avem colaborare și se vede tabloul complet care duce la succes și Bucovina este o poveste de succes.
În primul rând e angrenat un segment foarte mare de oameni. Gândiți-vă, cele 20.000 de locuri de cazare, 1.000 de unități care să primească înseamnă multe locuri de muncă, dar ca aport în bugetul județului Suceava se poate mai mult. Adică eu mi-aș dori ca numărul de zile ocupate în pensiuni să fie mult mai mare, nu numai de sărbători sau în weekend și atunci va trebui să încurajăm și celelalte forme de turism.
Deci, după părerea mea, faptul că Bucovina e pe podium în primele trei-patru județe și e ca noutate, pentru că litoralul era de mult, Bucureștiul era, Valea Prahovei, Bucovina a venit tare din urmă, însă e loc și de mai mult, trebuie să ne profesionalizăm și va trebui să îi convingem pe turiști să rămână mai multe nopți la noi", a spus Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.
Bucovina