x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Un incendiu poate lovi oricând! De ce trebuie să-ți asiguri locuința în 2025: Riscuri reale și soluții eficiente

Un incendiu poate lovi oricând! De ce trebuie să-ți asiguri locuința în 2025: Riscuri reale și soluții eficiente

de Redacția Jurnalul    |    29 Mar 2025   •   13:20
Un incendiu poate lovi oricând! De ce trebuie să-ți asiguri locuința în 2025: Riscuri reale și soluții eficiente
Sursa foto: ISU Cluj

În contextul în care schimbările climatice devin tot mai vizibile, iar neglijența în aplicarea normelor de siguranță persistă, asigurarea locuinței nu mai este un lux, ci o necesitate.

În România, în fiecare zi, 19 locuințe sunt afectate de incendii, în timp ce fenomenele meteo extreme și cutremurele se intensifică. Cu toate acestea, doar 2 din 10 locuințe sunt complet asigurate, semnalând un nivel redus de conștientizare în rândul populației.

Pentru a trage un semnal de alarmă privind riscurile majore la care sunt expuși românii, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), în parteneriat cu Antena 3 CNN, a organizat la Craiova conferința „Acasă, în siguranță”. Evenimentul a pus accentul pe importanța polițelor de asigurare, dar și pe necesitatea respectării normelor legale și tehnice în construcții.

Respectarea legilor din construcții, la fel de importantă ca asigurarea

Prof. Univ. Dr. Ing. Cristian Ovidiu Burada, Șeful Departamentului de Mecanică Aplicată și Construcții Civile din cadrul Universității din Craiova, a subliniat faptul că legislația privind calitatea în construcții există, dar este aplicată deficitar:

„Avem o legislație clară, cum este Legea 10/1995 privind calitatea construcțiilor și Legea 50 privind autorizarea acestora, dar aplicarea ei lasă de dorit. Este esențial ca aceste norme să fie aplicate cu strictețe.”

Profesorul Burada a vorbit și despre rolul educației tehnice în prevenirea riscurilor legate de siguranța construcțiilor:

„Îi învățăm pe studenți că primul pas este să cunoască legislația, normele tehnice și tot ceea ce ține de sistemul calității. Inspectoratul de Stat în Construcții este organismul național care controlează toate etapele: de la proiectare, execuție, până la utilizarea și chiar post-utilizarea unei clădiri.”

Asigurarea locuinței, un scut împotriva dezastrului financiar

Specialiștii atrag atenția că asigurarea locuinței nu poate preveni un dezastru natural, dar poate preveni un colaps financiar. O poliță de asigurare oferă sprijin financiar important în cazul unui incendiu, al unei inundații sau al unui cutremur.

Evenimentul „Acasă, în siguranță” face parte dintr-o inițiativă națională de educare a publicului privind riscurile locative și metodele de prevenție. Printre obiective se numără creșterea gradului de informare și motivarea cât mai multor români să își protejeze locuințele printr-o poliță de asigurare facultativă.

×
Subiecte în articol: inundatii incendii