x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Conferința „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare”

Conferința „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare”

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2024   •   11:34
Conferința „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare”
Sursa foto: Lucian Alecu

În cadrul conferinței „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare” desfășurată la București, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România a subliniat importanța vitală a optimizării cheltuielilor în sectorul sănătății pentru a asigura accesul la servicii medicale de calitate pentru toți pacienții, în ciuda creșterii constante a numărului acestora.

Potrivit declarațiilor din cadrul conferinței, medicamentele generice și biosimilare joacă un rol esențial în această optimizare, oferind o soluție terapeutică accesibilă pentru un număr mai mare de pacienți. Simona Cocoș, președintele APMGR, a subliniat că introducerea medicamentelor generice pe piață a dus la o creștere semnificativă a numărului de pacienți tratați, în timp ce permit, în același timp, o optimizare a bugetului destinat sănătății. Cu toate acestea, politici precum cea a prețului cel mai mic și taxa clawback au condus la dispariția unui număr semnificativ de medicamente generice și biosimilare de pe piață, afectând accesul pacienților la opțiuni terapeutice convenabile și eficiente.

„Medicamentele generice şi biosimilare au beneficii extrem de importante atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul de sănătate. La apariţia medicamentelor generice, preţul medicamentului scade astfel încât sunt trataţi mai mulţi pacienţi. Noi avem date care arată că atunci când au intrat medicamente generice pe o anumită moleculă numărul de pacienţi a crescut de trei ori. Ele sunt importante şi pentru sistemul de sănătate, pentru că permit optimizare bugetară. Aşa cum am spus: sunt trataţi mai mulţi pacienţi cu acelaşi buget. Datorită preţului mic, ele sunt extrem de ameninţate de politicile şi de mediul de operare din piaţa farma, însemnând că în România există această politică a preţului cel mai mic şi, de asemenea, există şi taxa clawback, legi care au dus la dispariţia multor medicamente generice şi biosimilare de pe piaţă.

Practic, au dispărut mii de medicamente de pe piaţă. Şi, de asemenea, din cauza acestor legi, nici numărul de medicamente care se înregistrează pe piaţă nu este la fel de mare ca în alte ţări, ca în Cehia sau în Polonia. În România sunt, la momentul acesta, de două ori mai puţine medicamente generice decât în Cehia.

Preţul acestor medicamente este mai mic, ele sunt la fel de eficiente şi la fel de sigure ca medicamentele originale. Apar pe piaţă atunci când expiră patentul medicamentului original, dar preţul este mult mai mic. În primul an de la apariţie este cu 40% mai mic, iar după patru ani cu 75% mai mic. Vă daţi seama că un pacient care plătea 100 de lei pentru un medicament, în primul an plăteşte doar 60 de lei, iar după patru ani poate plăti doar 24-25 de lei pe acelaşi medicament", a declarat Simona Cocoş, preşedintele APMGR.

În același context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Guvernul a extins lista de medicamente gratuite cu 28 de molecule, dintre care 22 au fost adăugate pentru prima dată, iar pentru alte șase s-a extins indicația terapeutică. 

×