Acesta a vorbit despre perspectiva pacienților pentru 2024 din punct de vedere al accesului la servicii și tratamente medicale, cât şi despre ce soluții pot fi luate pentru eficientizarea utilizării fondurilor alocate în Sănătate.
"Eu am preluat interimar conducerea CNAS de câteva zile. Apropo de bugetul Caselor, ne-am obişnuit de-alungul anilor, să rezolvăm problemele prin trimestrializarea bugetului Casei.
Banii, aşa cum ne-am dorit dintotdeauna, trebuie să urmeze pacientul şi să meargă în zonele în care priorităţile sunt extreme şi către toţi ceilalţi pacienţi care la ora aceasta sunt foarte bine nominalizaţi sau foarte bine vizualizaţi, ca să fim mai corecţi", a precizat Cristian Celea.
Prevenția, o prioritate
"Activitatea medicilor de familie şi programul de prevenţie care a debutat în semestrul doi ar trebui să aibă, în cel mai scurt timp, ca rezultat definirea noilor provocări sau definirea, mai exact, a numărului de pacienţi care au boli cronice, care au boli generative şi nu în ultimul rând cei care se înscriu în nefericitul diagnostic de cancer şi, în funcţie de acestea, noi să apreciem foarte bine sau să alocăm resursele necesare, bineînţeles cu ajutorul Ministerului de Finanţe şi cu ajutorul unui buget îndestulător către aceste ţinte, în speranţa în care, în câţiva ani de zile, această prevenţie va aduce un rezultat în fazele iniţiale ale bolilor să scadă costurile şi să ne ocupăm de lucrurile noi care vor intra în discuţia managementului sistemului", a mai spus preşedintele CNAS.