x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Daniel Balaci, Director Transelectrica: Operatorul de transport şi sistem şi-a făcut datoria, a găsit variante de racordare optime pentru conectarea la reţea

Daniel Balaci, Director Transelectrica: Operatorul de transport şi sistem şi-a făcut datoria, a găsit variante de racordare optime pentru conectarea la reţea

de Redacția Jurnalul    |    13 Mar 2024   •   15:47
Daniel Balaci, Director Transelectrica: Operatorul de transport şi sistem şi-a făcut datoria, a găsit variante de racordare optime pentru conectarea la reţea
Sursa foto: Lucian Alecu

În cadrul conferinței România Inteligentă „Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice", organizată de Antena 3 CNN, Daniel Balaci, Director Mentenanță, Exploatare, Dezvoltare Rețea la Transelectrica, a dezvăluit perspectivele companiei în domeniul investițiilor în energie regenerabilă.

Balaci a subliniat că planurile de dezvoltare se axează pe creșterea capacității de transport și asigurarea unei rețele sigure, pentru o reziliență optimă a sistemului energetic național. O abordare centrală a acestor planuri o reprezintă integrarea centralelor energetice din surse regenerabile.

„Planul nostru de dezvoltare are în principal două mari ipoteze: creşterea capacităţii de transport, dar şi asigurarea unei reţele de transport sigure, care să ducă la o rezilienţă optimă pentru sistemul energetic naţional. De la aceste lucruri noi pornim în toate aceste analize de studii de sistem care au la bază integrarea centralelor energetice din surse regenerabile.

Din punctul nostru de vedere, nu există o piedică a operatorilor de transport pentru realizarea acestor investiţii şi pornim de la cifre", a declarat Daniel Balaci, Director de Mentenanţă, Exploatare, Dezvoltare Reţea la Transelectrica.

În contextul discuției despre obstacolele întâmpinate în implementarea acestor investiții, Balaci a subliniat că Transelectrica nu reprezintă o piedică pentru operatorii de transport și că aceștia se bazează pe cifre concrete în analizele lor. Cu toate acestea, a identificat anumite provocări, menționând că există aproximativ 17.000 de megawați în ATR-uri și contracte de racordare, dar că utilizatorii trebuie să depună eforturi pentru a-și asigura resursele necesare pentru implementare.

„Practic, în acest moment avem în ATR-uri şi în contracte de racordare 17.000 de megawaţi, din care 7.000 sunt cu contracte de racordare. Ce înseamnă acest lucru? Că această sumă interesantă de megawaţi care este pusă în joc poate fi pusă în practică oricând, adică operatorul de transport şi sistem şi-a făcut datoria, a găsit variante de racordare optime pentru conectarea la reţea, iar utilizatorii trebuie să găsească resursele pentru ca aceste lucruri să se întâmple.

Aici sunt într-adevăr piedici, să zicem. Eu zic e prea mult «piedică», pentru că fiecare autoritate are până la urmă procedura de emitere a unor avize.

Personal, îmi permit să fac o recomandare. Ar putea aceste avize să fie de principiu. De ce? Pentru că utilizatorii primesc ATR şi unii chiar sunt cu contract de racordare, poate unii au contractat lucrări şi furnizori de echipamente şi ar fi păcat să piardă aceste etap, acest aviz de principiu din partea autortităţii, cu nişte restricţii", a explicat Daniel Balaci, în cadrul conferinţei.

×