x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Daniel Balaci, Transelectrica: „Noile investiții reprezintă o provocare din punct de vedere tehnic”

Daniel Balaci, Transelectrica: „Noile investiții reprezintă o provocare din punct de vedere tehnic”

de Redacția Jurnalul    |    31 Mai 2023   •   12:00
Daniel Balaci, Transelectrica: „Noile investiții reprezintă o provocare din punct de vedere tehnic”

Noile investiții reprezintă o provocare tehnică pentru operatorul național de transport al energiei electrice, spune Daniel Balaci, director Transelectrica, la Conferinţa Naţională „Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate”, organizată de Cotidianul naţional Jurnalul și Antena 3 CNN, prin platforma România Inteligentă.

"Reprezină o provocare pentru noi toate aceste investiții în surse regenerabile, fie din resurse europene, fie din resurse proprii ale investitotirlor, dar provocarea noastră este din punct de vedere tehnic. 

Distribuția sarcinii în sistemul energetic național este oarecum neuniformă. Avem zone de producție și zone de consum. Dacă ne uităm pe harta cererilor de racordare, și utilizatorii de centrale din surse regenerabile se axează pe zone de producție uzuale, care se dezvoltă în partea sud-est, sud, sud-vest, chiar și nord-est", spune reprezentantul companiei naționale de transport al energiei electrice.

Transelectrica trebuie să ofere soluții de racordare fiecărui utilizator.

"Numărul cererilor de racordare este în creștere, am ajuns la 50.000 MW în cereri de racordare. La nivelul anului 2023 avem în jur de 10.000 MW care pot fi oricând puși în practică. Problema este a investitorului, pentru că având toate aceste documente, ATR și contracte de racordare, totul depinde de modul în care o pun în practică.  Provocarea noastră este la nivel de studiu de soluții, unde Transelectrica are obligația de a oferi varianta tehnică de racordare corectă, sigură și optimă din punct de vedere al beneficiului pentru utilizator. 
În procesul emiterii avizului tehnic de racordare intervin și discuții cu o serie de utilizatori, negocieri între ei, pentru că în cele mai multe cazuri racordările în rețeaua de transport sunt foarte apropiate ca punct de racordare. Există pericolul de a secționa linia la nivel de câțiva kilometri, ceea ce este neproductiv pentru rețeaua de transport, ne provoacă anumite disfuncții tehnice, și atunci negocierea cu utilizatorii este de a-i canaliza spre un acord, în așa fel încât punctul de racordare în rețea să fie printr-o singură stație, acolo unde este posibil.

Documentațiile nu sunt simple, sunt cărți pe care le citim împreună cu puținii oameni pe care îi avem. Aceste aspecte tehnice trebuie transpuse în modele matematice și apoi vereificate în așa fel încât raocrdările în sistem să nu provoace disfuncționalități ale rețelei", explică Daniel Balaci.

Sistemul de distribuție are nevoie de o platformă de management.

"Un alt aspect este interoperabilitatea cu operatorii de  distribuție pentru că noi vorbim de întărirea rețelei de transport. Avem un plan pe 10 ani, are la bază un volum mare de lucrări, 1,7 miliarde de euro.

Dar vorbim foarte puțin de întărirea rețelei la nivel de operator de distribuție pentru că mare parte din  cererile de racordare vin din zona de distribuție. Ar trebui să putem corela planurile de distribuție ale Transelectrica pe 10 ani cu planurile individuale ale fiecărui operator de distribuție în parte pentru a vedea dacă lucrările pe care noi le aducem sunt suficiente pentru ceea ce se întâmplă.

Nu există o platformă de management al sistemului și atunci modul de lucru încă nu se cunoaște. Există însă tehnologie care trebuie acceptată de toată lumea, și asta înseamnă investiții, finanțări, avem aceste programe de finanțare europeană care fac bine acestor tipuri de lucrări", conchide acesta. 

 

×