"Suntem pregătiți să facem față tuturor provocărilor care vor fi în piața energetică în iarnă, așa cum am făcut și iernile trecute. Și Depogaz, la această oră, are 85% capacitate de stocare, din rezervoarele pe care le gestionăm, având și contracte care vor depși 90% capacitatea de înmagazinare, mai precis undeva la 93-93-94%, vom avea la 1 noiembrie.
Am mai fost la acest nivel în ciclul 2016/2017 dar atunci pe fondul unui plus de producție în piață, s-a injecatat și s-au creat stocuri. Nu s-au folosit atunci pentru că condițiile tehnice, și regionale, și strategice nu au cerut folosirea tuturor cantităților. Și la sfârșitul ciclului de extracție au rămas niște cantități pe care le-am gestionat cu celeritate în ciclurile următoare", explică directorul companiei.
Depogaz va crește capacitatea de înmagazinare a gazelor în următorii trei ani.
"Avem proiecte care vor duce la creșterea capacității totale de înmagazinare de la 3 miliarde la 4,2-4,5 miliarde mc până în 2025-2026. Și capacitatea de extracție pe care toată piața o cere, undeva tot 2025-2026, vom ajunge 42-45 milioane mc extracție pe zi, ceea ce ar asigura o intependență cu resurse de gaz în România și, de ce nu, să fim și un jucător important în piața est-europeană, astfle încât să putem veni cu plus valoare pentru a asigura condițiile necesare de funcționare și a vecinilor noștri.
Ținem cont de tot ce se întâmplă în piața energetică, suntem într-o perpetuă comunicare cu operatorul de transport. Urmărim cu interes orice MW de gaz care apare în piață astfel încât să asigurăm condițiile tehnice și de siguranță, astfel încât să fie readus în piața energetică la costuri cât mai joase, pentru ca fiecare să ne putem permite, să putem folosi în mod riguros fiecare MW pe care îl producem", spune Vasile Cârstea.
De asemenea, el afirmă că prețul de înmagazinare a crescut la 19 ron/MW însă este posibil ca acesta să se majoreze și mai mult.
"Suntem consumatori și de gaz și de energie. Avem în portofoliul nostru stații de comprimare și suntem un consumator însemnat pe piața energetică. Orice cost suplimentar se va regăsi în tariful nostru de înmagazinare, care are treicomponente - mobiizarea, injecția și extracția. Dacă am plecat de la un tarif în sezoanele anterioare, de la 13 ron/MW, astăzi operăm pe prețuri pe care le-am avut în ciclul 2022/2023, la un preț de 19 ron/MW și, în perspectivă, la 40-50%. Noi nu dorim să ajungem în această situație.
Cine va avea gazul în depozit, automat și costul respectiv al tarifului de înmagazinare se va regăsi în costul final al MW pe care îl va pune în piață și îl va vinde. Suntem preocupați să atenuăm această dependență, de a putea cumpăra energie din piață, să creăm parcuri fotovoltaice.
Pe partea de gaz combustibil, am venit la acționarul nostru unic, Romgaz, să putem prelua, pentru că avem capabilitatea tehnică și profesională, de a avea un zăcământ care este în portofoliul Romgaz, pentru consumul tehnologic și să putem gestiona costurile. Să nu mai fie nevoie să mergem pe piață.
Să aveți încredere că operatorul Depogaz va face toate eforturile, astfel încât condițiile de funcționare ale operatorului Transgaz să fie în siguranță, fără sincope în aprovizionarea tuturor consumatorilor din țară", încheie directorul general al Depogaz Ploiești.