x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător INFP: Vrancea reprezintă cu adevărat o problemă majoră

Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător INFP: Vrancea reprezintă cu adevărat o problemă majoră

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2024   •   17:29
Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător INFP: Vrancea reprezintă cu adevărat o problemă majoră
Sursa foto: Antena 3 CNN

Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător INFP, a adus lumină asupra riscului de cutremure în România, în cadrul conferinței naționale „EȘTI SIGUR, NU EȘTI SINGUR - Asigurarea imobilelor, singura protecție în fața riscului seismic”, organizată luni de postul de televiziune ANTENA 3 CNN, parte a Intact Media Group, și cotidianul Jurnalul în cadrul platformei România Inteligentă.

„Vrancea reprezintă cu adevărat o problemă majoră. Este capabilă să afecteze jumătate din teritoriul țării, iar preocuparea nu se limitează doar la nivelul hazardului, ci și la cel al riscului seismic. Sunt aspecte distincte", a subliniat Dr. Dragoș Toma-Dănilă, Directorul Proiectului Pre-Quake și cercetător Post-Doc la INFP.

„În prezent, nu există un algoritm funcțional la nivel global pentru a prezice cutremurele, sau măcar pentru a le prognoza. Cu toate acestea, știm că Vrancea poate produce cutremure de până la magnitudinea 8 pe scara Richter. În 1977, cutremurul a avut o magnitudine de aproximativ 7,4 grade. Există posibilitatea ca situația să fie și mai gravă decât atunci."

„În cazul în care te afli într-un spațiu deschis și are loc un cutremur, chiar și unul cu magnitudinea 8, ar trebui să fii în siguranță. Adevărata amenințare pentru viața oamenilor vine din clădiri: modul în care sunt proiectate, cât de vulnerabile sunt la cutremur și, desigur, importanța asigurărilor, care devin esențiale după ce viața noastră este protejată", a subliniat Dr. Dragoș Toma-Dănilă.

×