x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Dr. Laurențiu Bujor: 50-60% dintre pacienţii oncologici din toată lumea ar trebui să beneficieze de radioterapie

Dr. Laurențiu Bujor: 50-60% dintre pacienţii oncologici din toată lumea ar trebui să beneficieze de radioterapie

de Redacția Jurnalul    |    12 Mar 2024   •   17:37
Dr. Laurențiu Bujor: 50-60% dintre pacienţii oncologici din toată lumea ar trebui să beneficieze de radioterapie

După un an de la promisiunea autorităților de a adopta un plan național pentru combaterea cancerului, pacienții din România încă se confruntă cu provocări majore în accesul la tratamente eficiente, rămânând în urmă față de standardele europene. Aceasta este una dintre temele dezbătute în cadrul conferinței România Inteligentă „Câștigă lupta cu cancerul - noile arme", organizată de Antena 3 CNN.

Dr. Laurențiu Bujor, specialist în radioterapie, a subliniat importanța radioterapiei țintite în lupta împotriva cancerului. Această metodă, cunoscută și sub numele de stereotactică sau radiochirurgie, permite efectuarea unui tratament mai precis și mai rapid pentru pacienți.

„Radioterapia țintită reprezintă un câștig enorm pentru pacient. În loc să fie necesare 40 de ședințe, acum doar trei sau șase ședințe pot avea același efect. Acest lucru nu doar că aduce un confort sporit pentru pacienți, dar reduce și cheltuielile și timpul de tratament, permițând efectuarea tratamentului pentru mai mulți pacienți într-un interval de timp mai scurt", a declarat dr. Bujor.

Specialistul a subliniat că radioterapia este un tratament curativ și că ar trebui să fie considerată cu seriozitate de către medicii oncologi și chirurgi, având un potențial major în vindecarea pacienților.

Conferința a adus în discuție și diferența dintre radioterapia țintită și cea clasică, evidențiind importanța utilizării echipamentelor moderne și specializate pentru a asigura tratamentele eficiente și adaptate nevoilor fiecărui pacient.

Cu toate acestea, în ciuda avansurilor în domeniul radioterapiei, accesul la aceste tehnologii rămâne încă limitat în România, iar implementarea unui plan național eficient pentru combaterea cancerului rămâne o prioritate majoră pentru autorități.

„Cadrul general este următorul: 50-60% dintre pacienţii oncologici din toată lumea ar trebui să beneficieze de radioterapie. 80% dintre cei trataţi sunt trataţi cu intenţie curativă. Deci, este probabil tratamentul care oferă cele mai multe şanse de vindecare pacienţilor. Diferenţa este foarte mare, echipamentul este diferit. Chestionarul de la Casa Naţională, atunci când s-a decis decontarea, conţine nişte lucruri stricte şi clare. Sunt curios dacă se vor respecta, însă nu avem cum să facem o comparaţie. Terapia convenţională se face din anii 60, vorbim de anul 2024, suntem în altă epocă.

Tratamentul este prescris de medicul radioterapeut şi este discutat în comisia multidisciplinară. Ăsta este standardul. În ultimii ani, au apărut aparate dedicate pe anumite aplicaţii cum ar fi CyberKnife, care ar avea un rol predominant în tratamentele stereotactice. Este un aparat dedicat pentru o tehnică. Terapia helicoidală, aşa-numita tomoterapie, care, la fel, poate fi indicată în anumite forme de cancer, mai ales la copii. Şi este cel mai eficient tratament pentru acele indicaţii", a mai precizat dr. Laurenţiu Bujor. 

×