"Rolul nostru este de a legifera. Am luat decizia împreună cu colegii din Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților să nu mai punem pe ordinea de zi a Comisiei nicio propunere legislativă fără a avea dezbateri înainte, la care să participe cei implicați, astfel încât legea care rezultă din Parlament să fie poată fi aplicată de toate entitățile implicate în domeniu dar să fie și foarte prietenoasă cu mediul.
Un al doilea pas a fost să mergem împreună cu membrii Comisiei pe teren, la fabricile de reciclare. Și primul impact pe care îl ai când intri într-o asemenea fabrică este că acolo nu se vorbete niciodată despre deșeuri, se vorbește doar despre resurse. Și vedem cum aceste deșeuri, în viziunea noastră, resurse în viziunea lor, sunt transformate în materie primă sau în produs finit.
Ne dorim ca actele normative pe care noi le votăm în Parlament să aibă și o componentă de teren. Pentru că este simplu să vezi lucrurile din punct de vedere tehnic, din anumite birouri, dar este destul de complicat să mergi pe teren, să vezi cum ele sunt puse în practică.
Sunt lucruri de care trebuie să ținem cont. Am ajuns în anul 2021 și sunt multe municipii reședință de județ unde nu avem colectare pe fracții. Abia în ultima vreme am ajuns să vorbim despre campanii de informare pe partea de mediu. Acum avem în lucru, la AFM, câteva programe prin care vrem să stimulăm aceste campanii de educare a cetățenilor cu privire la importanța mediului. Avem și sistemul integrat de management al deșeurilor. Din păcate, avem maxim 10 care sunt funcționale, mai avem 10-15 în curs de implementare. Cel mai probabil vor termina procedura de implementare până la finalul anului 2023.
Sunt de acord că trebuie să intrăm mai abrupt cu aceste măsuri coercitive. Dacă nu învățțăm că trebuie să plătim pentru ceea ce producem, nu vom ajunge niciodată la disciplină", spune George Cătălin Stângă, președintele Comisiei pentru mediu de la Camera Deputaților.