x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Horia Culcescu: Niciodată îngrășămintele chimice în UE nu vor mai fi ieftine. Care este soluția

Horia Culcescu: Niciodată îngrășămintele chimice în UE nu vor mai fi ieftine. Care este soluția

10 Noi 2022   •   10:40
Horia Culcescu: Niciodată îngrășămintele chimice în UE nu vor mai fi ieftine. Care este soluția
Sursa foto: Lucian Alecu

Îngrășămintele chimice nu vor mai fi ieftine în UE, motiv pentru care ar putea fi construită o întreprindere într-o țară extra-comunitară, este de părere Horia Culcescu, președintele Hortifruct România, la Conferința Națională “Soluții de finanțare pentru agricultură /Siguranța alimentară și rezistența la crize”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul si continuă seria de evenimente “România Inteligentă”.

Acesta spune că avem nevoie de patru coordonate pentru a face față încălzirii globale, care afectează grav agricultura

"90% din creșterea prețurilor este datorată încălzirii globale. Producția a scăzut pe plan global cu 40%. Ne-ar trebui 4 coordonate. Prima - stabilitate. Doi - îngrășămintele chimice. Niciodată îngrășămintele chimice în comunitatea europeană nu vor mai fi ieftine. Pentru că sunt investiții de mediu de 10 ori mai mari decât în orice combinat din țări terțe. Noi trebuie să fim mai catolici decât papa.

Domnul Daia, singurul promotor al întreprinderii Unirea, poate la nivel național, vorbit cu factori de decizie, luat în zona liberă, la mai puțin de 600 km, pe partea cealaltă a Mării Negre, într-o țară unde curentul și gazul sunt de 20 de ori mai ieftin, o suprafață și făcut un combinat chimic care costă de 10 ori mai ieftin decât în comunitatea europeană. Trebuie multă tehnologie pentru poluare. Și se rezolvă tot într-un an de zile. Ca să nu fie afectat bugetul statului, se poate face o întreprindere pe acțiuni dar cu siguranță prețul îngrățămintelor chimice va scădea cu 70%. Transportul pe apă e foarte ieftin.

Trei - irigăm tot. Avem bafere naturale, când apele au nivel ridicat se încarcă gravitațional. Toată lumea știe că 40% din aceste bafere care acum sunt, fără voia noastră, redate agriculturii prin ADS, se pot încărca gravitațional iarna când există un nivel ridicat de apă. Degeaba facem irigat pentru că nivelul apelor, datorită lipsei precipitaților, a scăzut", explică Horia Culcescu.

Totodată, el cere ca împrumuturle pentru f ermieri să aibă dobânzi mai mici.

"Patru - bani ieftini în agricultură. Nu poți să mergi cu dobândă de 15%. Dar crearea unui fond natural pentru secetă și calamități. La ora actuală, serele, toate se închid cu fonduri europene. Căldura, pe biomasă, a crescut cu 450%", conchide președintele Hortifruct România. 

×
Subiecte în articol: agricultura horia culcescu hortifruct