x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Identitatea electronică. Primul pas pentru a scăpa de dosarul cu șină

Identitatea electronică. Primul pas pentru a scăpa de dosarul cu șină

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   15:55
Identitatea electronică. Primul pas pentru a scăpa de dosarul cu șină
Sursa foto: Lucian Alecu

În cadrul conferinței "Digitalizarea României - Proiect de Țară", organizată în cadrul proiectului România Inteligentă, de Antena 3 CNN și cotidianul Jurnalul, au fost discutate subiecte de mare importanță pentru modernizarea României. Autoritățile au subliniat că digitalizarea reprezintă o oportunitate majoră pentru țară și că se află într-un moment decisiv pentru dezvoltare.

Unul dintre aspectele semnificative abordate a fost platforma Ghiseul.ro, un prim pas în direcția creșterii accesibilității serviciilor publice pentru cetățeni. În continuarea acestui efort, autoritățile au discutat despre importanța implementării identității digitale, cunoscută drept RoAid. Aceasta este considerată un "certificat de naștere" în mediul electronic, care va oferi cetățenilor un nivel semnificativ de siguranță și încredere în sistemele publice. 

Identitatea electronică este practic certificatul de naştere al fiecăruia dintre noi în mediul electronic. Acesta va aduce un avantaj enorm şi o siguranţă, şi o încredere a cetăţeanului în sistemele publice. El se va conecta şi este conectat astăzi la principalele sisteme şi vom duce o luptă pentru a aduce cât mai multe sisteme. Practic, este un prim pas către ceea ce ne dorim noi. Să dispară dosarul cu şină", a declarat Cristian Dragoş Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

Un alt proiect vital pentru modernizarea statului este cloud-ul guvernamental, care are potențialul de a reduce costurile de infrastructură și de management. Acesta va permite României să adopte cele mai noi tehnologii și să devină un hub regional pentru digitalizarea serviciilor publice și inovații tehnologice.

„Cloud-ul guvernamental reduce costuri, în sensul infrastructurilor şi a management-ului, dar îţi aduce o oporunitate de a avea cele mai noi tehnologii", a mai explicat şeful ADR.

Implementarea acestor proiecte ar avea câteva beneficii semnificative pentru români.

„Trei elemente. Unu: timp mai puţin în relaţia cu statul, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru antreprenori. Doi: mult mai simplu totul. Un singur punct de acces, o singură interfaţă, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice atunci când relaţionează cu statul român. Şi trei: viitor. România, un hub regional atât în digitalizarea serviciilor publice, cât şi în inovare şi noi tehnologii. Şi avem în sensul ăsta un potenţial uriaş. Depinde de noi toţi cum vom transforma acest potenţial şi acest statement în fapte", a declarat Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Cu toate acestea, există și obstacole în calea realizării acestor obiective. În special, mediul rural rămâne o preocupare, deoarece accesul la tehnologie și servicii digitale este mai limitat în aceste zone.

„Mediul rural rămâne cumva în afară şi faptul că avem biblioteci digitale ajută parţial, dar nu complet. Apoi, reforma administrativă promisă mereu, dar care nu s-a întâmplat, spun doar atât: transformarea digitală nu va fi completă până nu va fi însoţită de o transformare a culturii organizaţionale care se cheamă aparatul administrativ din România", a precizat Radu Puchiu, director ASPEN Institute.

Arhivarea ar putea fi o altă problemă.

„Ce facem cu toate aceste informaţii pe care le mutăm în digital, în cloud, într-o lege care nu mai are nicio legătură cu ce se întâmplă astăzi?", a mai declarat Radu Puchiu.

Dezbaterile au fost parte a eforturilor de a promova transformarea digitală și modernizarea României, iar aceste inițiative ar putea aduce beneficii semnificative pentru cetățeni și economie.

×