x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Lavinia Niculescu, ANPC: 11,5% dintre bugetari sunt funcționari publici. Doar 1% sunt debutanți

Lavinia Niculescu, ANPC: 11,5% dintre bugetari sunt funcționari publici. Doar 1% sunt debutanți

de Anastasia Paul    |    09 Dec 2022   •   15:30
Lavinia Niculescu, ANPC: 11,5% dintre bugetari sunt funcționari publici. Doar 1% sunt debutanți
Sursa foto: Lucian Alecu

Din totalul bugetarilor, 11,5% sunt funcționari publici, iar circa 50% au depășit 50 de ani și doar 1% sunt debutanți, explică Lavinia Niculescu, secretar general ANPC, la Conferinta Nationala “Mai puțini birocrați, mai puține hârtii, maximă eficiență / Implementarea cu succes în administrația Municipiului Buzău a metodei Kaizen de management al îmbunătățirii continue”, organizată de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"Suntem 139.000 de funcționari publici activi în România, din cei aproximativ 1,24 milioane de bugetari, adică 11%. Vorbim de o piramidă inversată a gradelor profesionale astfel încât partea de sus a categoriei de vârstă, în momentul acesta vârstă ca experiență în funcția publică este de peste 80% din corpul activ dus către gradul profesional supereior și principal. Vorbim de mai puțin de 2,7% de  persoane sub 30 de ani în funcția publică. Și vorbim de o categorie aproape nesemnificativă a debutanților, în jur de 1% în administrația publică. 

Ne uităm la vârstă și urmărim prognozele către succesiune, către mobilizarea naturală, către pensionare. Și vorbim de un corp de aproape 50% din personalul activ în funcția publică ce depășește vârsta de 50 de ani. În următorii 10-12 ani pot să se pensioneze mulți colegi și este momentul să recrutăm tineri în administrația publică, măcar să ajungem la un procent 10% tineri, debutanți, aduși în administrația publică", spune aceasta. 

Pentru recrutarea viitorilor funcționari publici se va lansa EPSO de România începând de anul viitor. 

"Vorbim de lansarea unui concept nou pentru România, de un model nou de recrutare. Vorbim de EPSO România. Un model care se va desfășura într-o mare măsură doar online, cu dematerializarea dosarului de concurs și care va fi pilotat în primul semestru al anului viitor pentru a atrage debutanți în administrația publică centrală și teritorială și, pentru vârful piramidei, pentru secretarii generali, pentru înalții funcționari publici din ministere, agenții și din prefecturi.

Dorim să pilotăm pe cele două zone total opuse ca experiență pentru a readuce încrederea în serviciul public pentru a recâștiga tinerii să aleagă să candideze pentru a ocupa o funcție publică și pentru a ocupa cele aproximativ 500 de posturi vacante de debutant pe care le avem acum în ministere și în agenții. Toată această procedură online va fi bazată pe testarea plecând de la competențe. O recrutare bazată pe merit, o recrutare inclusivă. Pentru că toate platformele noastre și centrele de testare vor avea inclusiv veleități pentru a putea fi folosite de persoane cu dizabilități. Vorbim de anumite persoane cu d eficiențe de auz și de văz, și ele sunt încurajate să candideze pentru a fi poziționate, după caz, în sistemul administrațiv. Vorbim de testare preliminară care va testa abilitățile cognitive, verbale, de raționament ale candidaților și nu vom mai insista pe memorarea și reproducerea miilor de legi pe care România le are în acest moment", precizează Lavinia Niculescu, 

Viitorilor funcționari publici li se vor testa competențele lingvistice și digitale. 

"Dorim să testăm competențele digitale și competențele lingvistice. Atât pentru debutanți, cât și pentru înalții funcționari publici. Pe baza acestui pilot, din toamna anului viitor acest tip de recrutare se va extinde pentru toate funcțiile publice de execuție și de conducere vacante din administrația publică centrală și teritorială. 

Încă nu am ajuns să ne adresăm autorităților publice locale dar avem încredere că, în conformitate cu principiile autonomiei locale, vom reuși. Ne și cunosc și știu să-și atragă resursa potrivită. Cu siguranță, dacă se va  dori, adeziunea voluntară la sistemele noastre de recrutare care vor beneficia și de experți în centrele de testare, și în centrele de valoare a competențelor le vom pune la dispoziția tuturor celor interesați. 

Împreună cu experții Băncii Mondiale și susținuți de serviciile interne ale Comisiei Europene am dezvoltat acest proiect de transformare organizațională a agenției, în paralel cu obținerea de fonduri europene în  special din  PNRR care ne-au permis să achiziționăm și să dezvoltăm și platformele informatice, alături de câștigătorii procedurilor de licitație și să derulăm împreună cu experți veniți din partea de această tehnică privată, sub protecția certificării oricărui tip de  testare de către Colegiul Național al Psihologilor din România, prin coagularea unui parteneriat activ cu mediul universitar. De la profesorii universitari care ne vor ajuta cu tot ce înseamnă manual și teste, aceste  teste de cunoștințe generale în administrație, de competențe lingvistice sau digitale vor fi încărcate în platformă, care va genera automat rezultatele pentru fiecare tip de candidatură. Este modelul EPSO de România.

Pentru partea care se va desfășura în centrele de evaluare pentru interviu avem o colaborare cu centre acreditate de evaluare din România, care fac deja evaluări și pentru multinaționale, pentru a recruta manageri. Toți candidații pentru înalta funcție vor fi testați și supuși verificării competențelor în aceste centre. Partea ulterioară a concursului este selecția pe post, unde fiecare minister și fiecare instituție, pe baza acestui grup, a unei baze de date selectate de noi, de candidați își vor atrage persoanele potrivite. Suntem convinși că o mare parte din capacitatea încă diminuată a sistemului adminidtrativ de a recruta o să o ducem și în zona privată, și în zona academică a universităților. Iar pe partea internă de selecție pe post avem în derulare mai multe proiecte de dezvoltare a capacității colgilor din viitoarele comisii de selecții, cei care vor fi instruiți și certificați pentru a putea îmbunătății procesul de recrutare", conchide reprezentanta ANPC.

Aceasta a explicat că pe site-ul ANPC există o secțiune open data, oricine poate accesa această secțiune și poate vedea configurarea fiecărei autorități publice locale sau centrale, toate posturile existente în cadrul unei comune sau unui minister, toate funcțiile vacante, tipologia acestora, gradul, vechimea necesară.

 

×
Subiecte în articol: kaizen buzău ANPC lavinia niculescu