x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Mihai Diaconu: Fermierii nu pot fi competitivi când se finanțează cu dobânzi de 15%

Mihai Diaconu: Fermierii nu pot fi competitivi când se finanțează cu dobânzi de 15%

11 Noi 2022   •   09:15
Mihai Diaconu: Fermierii nu pot fi competitivi când se finanțează cu dobânzi de 15%
Sursa foto: Lucian Alecu

Fermierii nu pot fi competitivi când se finanțează cu dobânzi de 15% dar există două scheme de ajutor de stat, spune Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, la Conferința Națională “Soluții de finanțare pentru agricultură /Siguranța alimentară și rezistența la crize”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul si continuă seria de evenimente “România Inteligentă”.

"Finanțarea este asigurată pe mai multe paliere, de către mai multe investiții. Ar trebui să susținem exportul, perfect. Dar cum putem să susținem exporturile? Producând alimente, procesându-le. Ministerul de Finanțe susține procesarea în industria alimentară prin cele două scheme de ajutor de stat. La solicitarea colegilor de la Ministerul Agriculturii, am introdus în codurile CAEN eligibile pentru finanțare, pentru partea de ajutor de stat, o parte din industria alimentară. Regulamentul european nu ne permite să acordăm ajutoare  de stat pe partea de producție primară. Dar pe partea de procesare ne permite, și acest lucru s-a făcut cu ajutorul colegilor. S-a repornit schema de ajutor de stat, în perioada iunie-iulie am avut o sesiune deschisă de depunere de proiecte. O sesiune care a suscitat foarte mare interes. 

Au fost depuse 193 de proiecte, cu o valoare solicitată a ajutoarelor de 6,4 miliarde. Desigur, bugetul nu ne permite. Și aici guvernul a găsit resurse și s-au făcut eforturi pentru suplimentarea bugetului, care e plafonat de Regulamentul european, și cel puțin după rectificarea bugetară pe care o vom avea, o să ajungem la un nivel de alocare pentru anul acesta, de 2,4 miliarde de lei. O valoare totuși substanțială. 

În cadrul proiectelor deja analizate și eligibile regăsim o investiție foarte importantă în procesarea din industria cărnii. Proiectul a avut o valoare totală a investiției de 500 de milioane de lei și componenta de ajutor de stat care va fi acordată, eligibil este de 200 de milioane de lei, deci 40 de milioane de euro. Printre proiectele care vor intra la analiză se mai regăsesc pe partea de industrie alimentară. Deci soluții de finanțare sunt. Susținem investițiile românești. Ne dorim capitalul românesc să reușească. Într-adevăr schema noastră privește investițiile majore", explică oficialul din Ministerul Finanțeor.

Dar fermierii nu pot fi competitivi când iau credite cu dobânzi mari, motiv pentru care MF aplică cele două scheme de ajutoare de stat, prin care este subvenționată și dobânda. 

"Accesul la finanțare al fermierilor, nu pot fi competitivi când se finanțează pentru capital de lucru sau capital de investiții cu dobânzi de 15%. Nu au cum să concureze cu alte societăți din alte state europene mai dezvoltate și cu acces la finanțare. Ministerul de Finanțe a dezvoltat o nouă schemă - IMM Invest Plus. În baza cadrului normativ pe partea de Ucraina, dă accesul la finanțare a fermierilor prin credite de garantare și prin credite de capital de lucru. Cuantumul este de 5,1 de miliarde care pot fi accesate, pe cele două componente - Agro Imm Invest și Agro Rural Invest. În luna septembrie s-au acordat credite pentru 9 beneficiari în valoare de 10 milioane de lei și cu componentă de grant de 1,6 milioane de lei. Iar pe Agro Rural Invest s-au acordat pentru 45 de beneficiari în valoare de 52 de milioane și o componentă de 6,7 milioane și se subvenționează și dobânda. 

Informațiile se pot găsi cel mai ușor la bănci. Fermierul trebuie să meargă la banca cu care lucrează și să solicite informații. Toți au semnat convenții și cea mai bună sursă de informații sunt cele două fonduri - Fondul de Garantare a Creditelor în Mediul Rural și IMM. Pe site-urile acestora se găsesc toate informațiile", explică Mihai Diaconu.

×