x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Alexandru Rafila, despre reorganizarea sistemului de sănătate: Bugetul de oncologie are anumite limitări

Alexandru Rafila, despre reorganizarea sistemului de sănătate: Bugetul de oncologie are anumite limitări

de Redacția Jurnalul    |    12 Mar 2024   •   16:15
Alexandru Rafila, despre reorganizarea sistemului de sănătate: Bugetul de oncologie are anumite limitări
Sursa foto: Antena 3 CNN

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit marți că Registrul Național de Cancer va deveni funcțional până la finalul anului . Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței România Inteligentă „Câștigă lupta cu cancerul - noile arme", organizată de Antena 3 CNN.

Potrivit ministrului, procesul de elaborare a caietului de sarcini pentru implementarea registrului este în desfășurare. Formularele necesare pentru colectarea datelor despre pacienți sunt elaborate de către specialiștii din comisia de oncologie.

"Registrul devine operațional prin modificările legislative pe care le-am adoptat", a subliniat Rafila în cadrul conferinței.

Ministrul a evidențiat că în domeniul oncologiei s-au făcut progrese semnificative, menționând disponibilitatea unor resurse terapeutice precum stereotaxia și nivelul de decontare a serviciilor. Totodată, a recunoscut că bugetul alocat oncologiei este limitat și că se lucrează la creșterea acestuia.

„Eu cred că s-au făcut foarte multe lucruri concrete în acest domeniu.

Datele din 2019-2020 au fost publicate în 2023, aşa că raportul din acest an îl vom avea în 2026.

Situaţia e în schimbare rapidă, că multe resurse terapeutice sunt disponibile acum: stereotaxia, metodă de radioterapie, nivelul de decontare a serviciilor, pentru că lucrăm ca el să fie bine acoperit.

Creşterea bugetului CNAS a fost limitată, iar bugetul de oncologie are anumite limitări.

Lucrăm şi construim nu prin eliberarea unor acte normative, ci la standardele clinicilor care deservesc pacienţii oncologici, facem reţele regionale din punct de vedere al competenţei şi facem un circuit la pacientului care să nu mai umble de la Bucureşti la Cluj, ci trebuie să fie rezolvat cât mai aproape de casă sau la nivel regional.

Asta presupune şi reorganizarea sistemului de sănătate din România, cel puţin în domeniul oncologiei”, a continuat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Rafila a subliniat importanța construirii de standarde pentru clinicile ce deservesc pacienții oncologici și dezvoltarea rețelelor regionale de competență. Scopul este ca pacienții să primească tratamentul cât mai aproape de locuința lor, evitând deplasările lungi.

„Avem aprobat un plan național de paliație și entitățile publice încep să-și facă simțită prezența în domeniu", a concluzionat ministrul Sănătății.

×