x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Avertismentul lui Mircea Abrudean: „Resursele sunt limitate și neregenerabile"

Avertismentul lui Mircea Abrudean: „Resursele sunt limitate și neregenerabile"

de Redacția Jurnalul    |    20 Mar 2024   •   16:00
Avertismentul lui Mircea Abrudean: „Resursele sunt limitate și neregenerabile"
Sursa foto: Antena 3 CNN

Mircea Abrudean, Secretarul General al Guvernului, a adus în discuție angajamentul ferm al României în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în cadrul conferinței „Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România". În fața participanților, el a subliniat importanța tranziției către un model de dezvoltare economică sustenabilă, care să țină cont de criteriile de mediu și de obiectivele de reducere a poluării.

„România, în calitate de membru al Uniunii Europene, își asumă în mod clar și hotărât obiectivul de neutralitate climatică", a declarat Abrudean. Acest obiectiv, conform planurilor guvernamentale, presupune reducerea cu 99% a emisiilor poluante până în anul 2050. Pentru a atinge aceste ținte ambițioase, autoritățile desfășoară un dialog constant cu actorii economici, denumit "parteneriate pentru tranziție energetică".

Secretarul General al Guvernului a subliniat și importanța aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). „România speră să devină membru al acestui for important în aproximativ doi ani de zile", a afirmat el. Aderarea la OCDE este văzută ca o oportunitate de a demonstra capacitatea țării de a regândi dezvoltarea economică și industrială în direcția decarbonizării, conform angajamentelor asumate.

În contextul exploatării resurselor naturale, Abrudean a evidențiat dilema cu care se confruntă România: cum să exploateze aceste resurse într-un mod sustenabil și echilibrat, respectând normele de mediu și asigurând protecția ecosistemelor fragile și a comunităților locale. „Resursele sunt limitate și neregenerabile", a subliniat el, accentuând necesitatea adoptării celor mai bune practici și tehnologii disponibile pentru minimizarea impactului asupra mediului.

„România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, este pe deplin angajată în această tranziție de la un model mai vechi de creștere economică, către unul nou, care ia în calcul reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și criteriile de sustenabilitate.

Anul trecut, Guvernul României și-a asumat în fața Comisiei Europene obiectivul de neutralitate climatică. Ca obiectiv strategic al tranziției energetice, neutralitatea climatică înseamnă reducerea cu 99% a emisiilor poluante, până în anul 2050. Pentru a atinge aceste ținte, la centrul guvernului se derulează un dialog continuu cu operatorii economici pe care l-am numit parteneriatele pentru tranziție energetică.

Această nouă conduită ne este utilă și în relația cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pentru că, după cum știți, principalul obiectiv de țară al României, în acest moment, este aderarea la OCDE, suntem stat candidat și sperăm ca în aproximativ doi ani de zile să devenim stat membru al acestui for extrem de important. Aici, România s-a angajat să demonstreze că poate regândi dezvoltarea economică și industrială pe coordonate de decarbonizare. De altfel, decarbonizarea constituie un capitol extrem de dens și de complex în cel mai recent raport al OCDE.

Resursele naturale au jucat întotdeauna un rol vital în progresul nostru ca societate, la fel de important este rolul acestora și în tranziția verde. Și acum avem nevoie de resurse naturale pentru industrie, pentru construcție și în noile tehnologii, însă ne confruntăm cu o dilemă majoră: cum să exploatăm aceste resurse într-un mod sustenabil și în echilibru cu normele de mediu pentru generațiile viitoare. 

Știm că resursele sunt limitate și neregenerabile, iar accesul la resurse reprezintă o problemă strategică de securitate peste tot în lume. 

Este nevoie să fim vigilenți în aplicarea celor mai bune practici și tehnologii disponibile pentru a minimiza impactul asupra ecosistemelor fragile și comunităților locale”, a declarat la Antena 3 CNN Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, în cadrul conferinței ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România”.

×