O altă problemă importantă este cea a natalității. În timp ce în alte țări din UE numărul de teste genetice efectuate la naștere ajung la 40, în România se fac doar patru.
"La nivelul executivului, a societății civile, ar trebui să avem aplecare asupra a ce se întâmplă cu natalitatea. Pentru că resursa noastră sunt copiii. Dacă tot vorbim de sănătatea populației, România face patru teste genetice la naștere. Italia face 40, Franța 20, Ungaria 12. Și nici nu sunt scumpe. Dacă noi am înțelege că ar trebui ca primul lucru pe care îl facem, o testare genetică a copiilor noștri, am ști exact care este bagajul biologic al copiilor noștri, ce se întâmplă peste 20 de ani. Poți să-ți faci o evaluare și o strategie, să știi pe ce îți faci politicile de sănătate.
Cred că este următorul pas pe care trebuie să-l facă România este o strategie la nivelul natalității. În momentul când vom realiza o testare genetică a copiilor noștri, atunci putem să ne uităm în ochii mamelor și să le spunem - Faceți copii pentru că iată, statul vă ajută ! Până atunci, politicile de sănătate nu sunt împlinite", avertizează senatoarea.