„Ar trebui să evaluăm următoarele lucruri. În primul rând există o anumită perioadă de prevenție, apoi o perioadă de diagnostic pe care sigur că ne-am dori-o să fie precoce, apoi rezultatele tratamentului, monitorizarea și reinserția medico-socială a pacientului. Există un program național de combatere a cancerului. Din punctul nostru de vedere este esențială educarea populației pentru prezentarea cât mai precoce la semnele care aparent sunt fine", a declarat Valeria Herdea.
Ea a subliniat că Casa Națională de Asigurări de Sănătate administrează programele curative, alocând 45% din fonduri către Planul Național de Combatere a Cancerului.
„Ne luptăm din răsputeri ca oamenii să beneficieze de tratament. Există modalități de tratament personalizate, doar că nu sunt mediatizate pentru că noi suntem educați să nu vorbim despre pacient foarte mult. Cred că astfel de rezultate care au șanse de succes ar merita scoase în față. Din 11 miliarde de lei pe care îi avem pentru toate programele, 45% merg către oncologie. Acesta este un mare pas. Ar trebui să avem cam 15 miliarde", a subliniat președintele CNAS.
De asemenea, a evidențiat faptul că există tratamente personalizate pentru cancer în România, dar acestea nu sunt suficient de promovate, iar sistemul de sănătate este orientat spre o abordare mai conservatoare în ceea ce privește comunicarea despre pacienți.