x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Producătorii de medicamente generice din România cer guvernului scăderea taxei clawback pentru medicamentele ieftine

Producătorii de medicamente generice din România cer guvernului scăderea taxei clawback pentru medicamentele ieftine

07 Apr 2022   •   10:59
Producătorii de medicamente generice din România cer guvernului scăderea taxei clawback pentru medicamentele ieftine

Producătorii de medicamente generice, pastilele ieftine la care au acces cei mai mulți români, propun semnarea unui memorandum cu guvernul care să ia în calcul sustenabilitatea sistemului de sănătate prin adoptarea unor măsuri, cum ar fi: scăderea taxei clawback pentru medicamente generice și biosimilare, un sistem de prețuri stabil și predictibil, atragerea de economii de cost la bugetul de stat pentru medicamente compensate.

Decizia a fost transmisă Executivului, la Conferință Națională "Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din cale accesului pacienților la medicamente”, organizată de postul de televiziune Antena 3, alături de cotidianul național Jurnalul.

Arina Gholmieh, reprezentantul producătorilor de medicamente își dorește scăderea taxei clawback cu un procent mare într-o singură etapă, dar care poate fi neutralizat.

”Venim cu această propunere, de a scădea taxa clawback cu 6% într-o singură etapă și ar neutraliza ce se întâmplă acum pentru medicamentele generice. 

Acest scenariu înseamnă un impact bugetar pentru 2023 de 30 milioane euro, dar nu e prea mare dacă luăm în calcul economiile de cost pe care genericele o realizează.

Noi considerăm că industria de medicamente generice trebuie considerată un partener strategic pentru sănătatea din România pentru că ea creează un spațiu bugetar pentru mai mulți pacienți și acces, facilitarea tratamentului pentru oameni”, a explicat Arina Gholmieh, director general Egis Pharmaceuticals România.

×