x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Radu Puchiu, director ASPEN Technology & Society Program: "Transformarea digitală accelerează procesul de a ajunge la România dezvoltată"

Radu Puchiu, director ASPEN Technology & Society Program: "Transformarea digitală accelerează procesul de a ajunge la România dezvoltată"

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   10:30
Radu Puchiu, director ASPEN Technology & Society Program: "Transformarea digitală accelerează procesul de a ajunge la România dezvoltată"
Sursa foto: antena3CNN

Transtormarea digitală este importantă pentru administrația publică și pentru cetățeni, spune Radu Puchiu, director ASPEN Technology & Society Program, la Conferința Națională "Digitalizarea României - Proiect de ţară", organizată în cadrul proiectului România Inteligentă, de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul. 

Transformarea digitală a devenit o prioritate pentru tot mai multe țări. România s-a alăturat altor state UE pentru digitalizarea în domenii importante precum sănătate, educație, industria alimentară și cea a locurilor de muncă. 

Cu toate acestea, procesul digitalizării nu este înțeles de toată lumea. În România, există  localități unde cetățenii nu înțeleg acest mecanism și nu sunt implementate astfel de măsuri care să dezvolte comunitatea respectivă.

Radu Puchiu, director ASPEN Technology & Society Program, susține că digitalizarea este un proces important pentru administrația publică locală, dar și pentru cetățeni, însă autoritățile trebuie să se implice mai activ în implementarea acestor facilități și să propună soluții.

”Ceea ce învățăm prin programele noastre la ANSPR este partea de dialog constructiv, dar și o componentă importantă, care se numește Truth to Power.

Transformarea digitală este o unealtă în acest proiect de țară, oricare ar fi el. Da, vreau o Românie dezvoltată, da, transformarea digitală poate să accelereze procesul de a ajunge la acea Românie dezvoltată pe care mi-o doresc, însă ingredientul secret al transformării digitale este încrederea. 
Încrederea între autorități și cetățeni și mediu, dar și între mediul și afaceri este foarte joasă.

Totuși, trebuie să ne uităm puțin înapoi și să vedem că avem o problemă structurală. În ce sens? Ei bine, am ajuns să facem proiecte europene și astea să țină loc de politică publică, ceea ce nu e în regulă. Dacă nu am avea finanțare europeană, ce am face? Am rămâne într-o stare de subdezvoltare? 
Miniștrii și președinții de autorități s-au îndepărtat de la rolul lor de a fi vizionari strategici și de a propune o gândire de sistem. Acum, ei au devenit project manageri.

Deci, în prezent, vorbim numai de proiecte din fonduri europene și atingerea unor ținte, în loc să ne uităm la ce reforme am propus noi. 
Ce reformăm noi cu ajutorul tehnologiei? S-au pierdut două instrumente foarte importante pe care ADR-ul le are la îndemână și pe care le încurajez să le folosească: standardele.

Dacă ne ducem în administrație să o întrebăm pe doamna de la ghișeu 'Ce înseamnă pentru tine transformarea digitală?' O să spună că nu știe, doar că a auzit undeva la televizor că o să o dea afară și atunci se opune transformării digitale.

Autoritatea ar trebui să fie acest index la nivel național, să se uite și să vadă unde suntem la capitolul conectivitate și să vadă ce reglementări aduc ca să accelerăm acest proces de a nu rămâne în urmă pe zona de conectivitate”, a precizat Radu Puchiu.

×
Subiecte în articol: radu puchiu digitalizare dezvoltare