x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Acțiunea „ Salvează un suflet “, un exemplu de bună practică în județul Ilfov

Acțiunea „ Salvează un suflet “, un exemplu de bună practică în județul Ilfov

de Adrian Stoica    |    31 Mar 2023   •   06:40
Acțiunea „ Salvează un suflet “, un exemplu de bună practică în județul Ilfov

Problema animalelor fără stăpân, și în special a câinilor, a fost tema Conferinței organizată ieri de Antena 3 CNN împreună cu cotidianul Jurnalul, în cadrul proiectului journalistic România Inteligentă. Exemplul a fost ales Ilfovul, un județ unde autoritățile locale au reușit prin proiectele pe care le derulează să țină sub control această problemă.

Conferința Națională “Afecțiune, implicare, responsabilitate – strategie de succes pentru îngrijirea animalelor din județul Ilfov” a prilejuit participanților să ofere o perspectivă clară și complete asupra problemei câinilor fără stăpân. Ce pot face autoritățile, care sunt obligațiile cetățenilor, sau de ce schimbarea legislației este necesară au fost aspectele abordate în cadrul discuțiilor. 

 

Sprijinul ONG-urilor este necesar

Prezent la dezbateri, președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, a subliniat faptul că este nevoie de o schimbare a legislației, astfel încât autoritățile locale să se poată implica pe scară largă în acțiunea de sterilizare a animalelor. La nivelul județului Ilfov se derulează de un an de zile o astfel de campanie, iar efectele deja se văd. 

“Campania este gratuită, dar reușim să o facem doar pentru că suntem sprijiniți de câteva ONG-uri. Aici este problema, pentru că dacă am avea cadrul legislativ să ne implicăm financiar, cred că am rezolva problema mult mai repede“, a spus președintele CJ Ilfov. 

 

“În comuna Petrichioaie pregătim construirea unui adăpost de animale pe 20 de hectare pentru câini, pisici, cai și măgari. Am modificat legea pentru ca și adăposturile de animale să fie scutate de PUZ. Am câștigat astfel 8-10 luni. În Bragadiru se va construi un nou adăpost de animale iar în Brănești îl vom extinde pe cel existent“.

Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov

 

“Ora de relaxare” în școli

O altă inițiativă derulată la nivelul CJ Ilfov și a Inspectoratului Școlar Ilfov este proiectul Ora de relaxare. El s-a derulat în câteva școli, dar autoritățile își doresc extinderea lui pentru că impactul asupra copiilor a fost unul imediat și foarte mare. “Mulți copii care au participat la acest program își doresc acum să aibă în școală un animal de companie de care să aibă grijă“, a declarat Cristina Ghiță, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov.

De asemenea, în perioada următoare, inspectoratul are în vedere încheierea unui parteneriat cu Facultatea de Medicină Veterinară din București în cadrul căruia elevii vor fi învățați să acorde primul ajutor animalelor aflate într-o situație grea. 

 

Multe agresiuni împotriva animalelor

La rândul său, Alexandra Nistor, inspector principal în cadrul Poliției Animalelor din județul Ilfov, a subliniat că se constată o creștere a numărului actelor de agresiune și cruzime împotriva animalelor. Pe de altă parte, se observă și o implicare tot mai mare a cetățenilor în combaterea acestor derapaje. 

“Foarte multă lume ne sună pentru a reclama astfel de agresiuni. Poliția Animalelor este o instituție cu autoritate și, ori de câte ori am fost sesizați, am intervenit pentru sancționarea acestor fapte“, a spus ea. 

 

Multe  animale pe străzi

Unul dintre efectele pandemiei de COVID a fost și înmulțirea animalelor fără stăpân pentru că în acea perioadă au fost oprite campaniile de sterilizare. Situația este gravă  la nivel national, a subliniat Alina Stan, fondatoarea Fundației Nobody dogs, pentru că practic campaniile de  sterilizare sunt blocate. 

“Cazul CJ Ilfov este unul fericit dar la nivel national nu se face sterilizare. Banii alocați de autoritățile locale sunt foarte puțini și se dau mai mult pentru a bifa o acțiune și nu pentru a rezolva problema. Sunt de 13 ani în această zonă și nu am motive să fiu optimistă că problema se va rezolva”, a spus Alina Stan. 

 

Sprijin pentru modificarea legislației

Există însă și motive de speranță iar unul dintre ele este modificarea legislației în sensul de a da puteri sporite autorităților locale pentru a se implica în acțiunea de sterilizare a animalelor. Potrivit deputatului Gheorghe Pecingină, există pe circuitul legislativ de avizare și un proiect de lege care să oblige instituțiile publice să devină prietenoase cu animalele. 

 

Program de adopție online

Pentru a facilita adopția animalelor fără stăpân, CJ Ilfov a creat și o platformă digitală unde iubitorii de animale au ocazia să-și aleagă prietenul pe care vor să-l adopte. Pe portalul ilfovadopta.ro se pot vedea câinii aflați în adăposturile județului, fiind disponibile toate datele despre ei. 

“Avem și o secțiune dedicate legislației pentru că cei care vor să adopte un câine să știe ce înseamnă acest lucru“, a spus Hilde Tudora, șefa Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul CJ Ilfov. 

În ultimul an, la nivelul județului au fost adoptați 500 de câini. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: animale stapan caini fara stapan