x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Sebastian Burduja: Un proces de transformare digitală a unei economii nu poate dura mai puțin de 10 ani

Sebastian Burduja: Un proces de transformare digitală a unei economii nu poate dura mai puțin de 10 ani

08 Sep 2022   •   16:38
Sebastian Burduja: Un proces de transformare digitală a unei economii nu poate dura mai puțin de 10 ani

Un proces de transformare digitală a unei economii nu poate dura mai puțin de 10 ani, spuneSebastian Burduja, ministrul Inovării, Digitalizării și Cercetării

"România viitorului înseamnă cercetare, invare, digitalizare, telecomunicații. Vârful de lance al modelului de dezvoltare economică al României trebuie să fie Ministerul Inovării, Digitalizării și Cercetării. Pentru că vorbim de fapt despre dezvoltare, productivitate, tehnologie, despre  ce trebuie să facă România pentru a genera, aici, acasă, inovare. Toți marii economiști ai lumii au tras multe concluzii greștie de-a lungul secolelor, dar până la urmă s-au înțeles pe o premiză simplă. Vrei să ai dezvoltare economică? Trebuie să generezi la tine acasă inovare. Nu un singur laser de mare putere, ci două lasere de mare putere, de către 10 MW fiecare, cu un  obiectiv de a le pune împreună într-un orizont de timp. Tehnologia de acolo ne arată că românii pot. Și faptul că un proiect este dus la îndeplinire, acolo vin cercetători din întreaga lume, și sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, un premiu Nobel se va acorda ca urmare a cercetării de la Măgurele", afirmă demnitarul.

Procesul de digitalizare a instituțiilor publice va dura cel puțin un deceniu.

"Un proces de transformare digitală a unei economii nu poate dura mai puțin de 10 ani, asta ne învață toate statele, și nu are sens să le vindem acum iluzii românilor că în 2025-2026, nu le va mai cere nimeni dosare cu șină, își vor rezolva toate problemele de acasă. Dar este important că am început. Și există fondurile necesare, voința politică necesară, există oamenii potrivitți la locul potrivit, care pas cu pa rezolvă problemele transformării digitale. Și avem toate premisele ca de la jumătatea anului viitor fiecare român să se po ată identifica într-un mod sigur cu statul.

Suntem obișnuiți cu platforma ghișeul.ro, sunt 1,5 milioane de români pe ghișeul. ro.  Dar acolo e o formă de plăți, unde  este puțin probabil ca domnul primar Narcis Constantin să  vină să-mi facă mie plata taxelor. Deci în modalitatea eu mă identific, nu trebuie să fie la un grad foarte înalt de siguranță.

Când vorbim de diverse servicii publice, a înregistra un act, o naștere, o căsătorie, sau a înmatricula un autovehicul, a declara o proprietate, a obține o procură notarială, atunci trebuie să am o modalitate de sigură pe care statul mi-o pune la dispoziție. Și este un proiect care se va finalizat până la jumătatea anului viitor, platforma software centralizată de identitate digitală, prin care statul român va certifica faptul că noi cerem un anumit serviciu public.

Dacă ai numai o cercetare fundamentală, are și ea rolul ei, o vedem la laserul de la Măgurele, teoretică, trebuie să ai și partea de transfer tehnologic. Avem o strategie națională aprobată de guvern care pentru prima dată pune accent pe meritocrație, prioritizarea resurselor către institutele organizațiilor de cercetare. Câte dintre institutele de cercetare pe care le avem mai au activitate, câte generează valoare, câte trăiesc de  pe urma chiriilor pe care le percep de la diverși privați și din acele chirii își plătesc salariile, fără a avea de fapt un beneficiu de pe urma muncii lor de cercetare. Avem o strategie de cercetare de 60 de miliarde de lei care operaționalizează această strategie", explică Sebastian Burduja.

 

×
Subiecte în articol: Magurele