x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Simona Man: "Fermierii români sunt în colaps din cauza prețurilor cerealelor ucrainene. Mai mult, ne întrebăm dacă mâncăm în siguranță"

Simona Man: "Fermierii români sunt în colaps din cauza prețurilor cerealelor ucrainene. Mai mult, ne întrebăm dacă mâncăm în siguranță"

de Redacția Jurnalul    |    19 Mai 2023   •   19:00
Simona Man: "Fermierii români sunt în colaps din cauza prețurilor cerealelor ucrainene. Mai mult, ne întrebăm dacă mâncăm în siguranță"

Fermierii români sunt în colaps din cauza prețurilor cerealelor ucrainene. În plus, acestea nu corespund normelor europene și ne întrebăm astfel dacă mâncăm în siguranță, atrage atenția Simona Man, vicepreședinte PUSL, la Conferința Națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”,  în cadrul proiectului “România Inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

"Să nu omitem faptul că agricultorul român este într-un mare pericol. Și nu mai vorbim doar de cel român, ci și de cel european. Am o nedumerire, lansez o idee pe care ar trebui să o avem în vedere în perioada următoare.

Având în vedere că cerealele din Ucraina au invadat, la un moment dat, piața românească, s-au găsit și se găsesc și la acest moment în silozurile din România, mă întreb oare, noi, astăzi, consumăm produse și subproduse de panificație conforme, de calitate, sau consumăm produse și subproduse obținute din acele cereale care se cultivă necontrolat și se recoltează necontrolat în Ucraina?

Suntem în siguranță? Vorbeam că exportăm cel mai mult în UE. Noi și europenii suntem în siguranță? Fermierii români sunt în colaps, la pragul falimentului datorită prețurilor foarte joase pe care le au aceste cereale din Ucraina. Noi cultivăm controlat, recoltăm controlat conform normelor europene și ne întrebăm dacă mâncăm în siguranță", spune Simona  Man. 

Tootodată, aceasta atrage atenția asupra cheltuielilor foarte mari ale producătorilor români de cereale. 

"Cum subvenționăm agricultorul român având în vedere că nu și-a vândut cerealele la momentul la care a recoltat. Le-a depozitat în speranța că nu va pierde, au intervenit și cheltuieli din depozitare pentru că menținerea acestor cereale în silozuri înseamnă cheltuieli foarte mari în plus. Suntem în pragul unei noi recolte pe care nu știm dacă vom avea unde să o depozităm, și tot acest bulgăre de zăpadă încarcă. Iar întrebarea este - Noi, România, cum ne ajutăm proprii fermieri?", întreabă reprezentanta PUSL.

×