x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Ștefan Ilie, primar Tulcea: "Prin digitalizare s-a realizat transparența piețelor agroalimentare"

Ștefan Ilie, primar Tulcea: "Prin digitalizare s-a realizat transparența piețelor agroalimentare"

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2023   •   18:45
Ștefan Ilie, primar Tulcea: "Prin digitalizare s-a realizat transparența piețelor agroalimentare"

Prin digitalizare, cetățeanul poate vedea cu exactitate de unde provine marfa, spune Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, la Conferinţa Naţională „Digitalizarea pietelor model de bune practici in administratia locală”, organizată de cotidianul naţional Jurnalul și Antena 3 CNN, prin platforma România Inteligentă.

"Digitalizarea era mai mult decât necesară pentru că oricât s-ar fi străduit administratorii piețelor sau municipalitățile, nu ar fi reușit. Transparentizarea. Cetățeanul să vadă cu exactitate modul în care funcționează o piață dar și produsul pe care îl cumpără, de unde vine, cine l-a produs, care este traseul lui. 

Avem discuții că  unii promovează mai mult pe producătorii autohtoni, alții protejează mai mult pe cei care sunt intermediari. Există un conflict ostoric în care cetățeanul nu știe de unde să aleagă și, de multe ori, el privește o imagine nu tocmai adevărată cu ceea ce se întâmplă în piețele noastre, mai ales în cele care se dezvoltă și în care administrațiile pun umărul la treabă și își doresc să funcționeze.

Prin această digitalizare, pentru prima dată cetățeanul numai dacă este orb nu poate vedea transparența. Poate vedea de la primele ore, non-stop, câte locuri sunt libere în piețe. Producătorul poate vedea în fiecare piață din Tulcea locurile libere și pe care le poate închiria sau încheia acorduri cu administrația de piețe. Fiecare producător poate vedea în mod real, nu mai pot exista acele discuții că nu sunt locuri sau acele locuri au fost date într-un anumit fel. Vezi direct care sunt locurile, te duci, licitezi, închiriezi, îți faci treaba.

Iar cetățeanul poate vedea cu exactitate de unde provine marfa. Acum toată lumea este posesoarea unui telefon mobil smart, inclusiv persoane de vârsta a treia. Pot vedea cu exactitate doar scanând de unde este produsul. Pot să-și dea seama că într-o piață agroalimentară este nevoie și de unii și de alții. Proporția trebuie să fie în așa fel încât să  echilibreze piața iar cumpărătorul să fie satisfăcut. Nu poate exista o piață agroalimentară fără producătorul autohton, cum nu poate exista nici fără intermediari pentru că traversăm cicluri de anotimpuri în care unii nu mai produc. Și atunci avem nevoie și de intermediari pe care trebuie să-i protejezi în sensul de a puta vinde o perioadă îndelungată de timp, nu doar să-i folosești în anumite sezoane. 

Astăzi, în cele trei piețe, cu bani foarte puțini, și folosindu-ne de inovațiile cele mai simple în IT, am realizat transparența", explică edilul municipiului Tulcea.

×
Subiecte în articol: piete agro tulcea stefan ilie digitalizare