x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Tanczos Barna spune care sunt primele 3 măsuri care trebuie luate pentru evitarea deșertificării României

Tanczos Barna spune care sunt primele 3 măsuri care trebuie luate pentru evitarea deșertificării României

20 Oct 2022   •   12:50
Tanczos Barna spune care sunt primele 3 măsuri care trebuie luate pentru evitarea deșertificării României
Sursa foto: Sursa: România Inteligentă

Pentru a combate seceta trebuie să investim în sisteme moderne de irigații dar să luăm și măsuri de împădurire și să cultivăm soiuri de culturi rezistente la secetă, spune Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor,  la Conferinţa "3 soluţii pentru 3 crize - reţeta inteligentă de la Buzău", moderată de Adrian Ursu și organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group.

"Am văzut anul acesta, această secetă care a durat luni de zile, unde se poate ajunge. Am avut probabil unele dintre situațiile cele mai hilare, cele mai  ciudat,e chiar în zona Buzău și,cu siguranță, este nevoie de o altă abordare în ceea ce privește folosirea apei. Această nouă abordare trebuie să se bazeze, în primul rând, pe eliminare risipei.  Eliminarea risipei în orice domeniu, și în domeniul apei potabile, și în domeniul apei folosite pentru agricultură.

Avem nevoie de sisteme inteligente, moderne, de secolul 21, care în alte țări sunt puse deja în funcțiune și de unde  se pot inspira atât agenții ecomomici, cât și autoritățile publice și, mai ales ministerul, care prin instituțiile subordonate trebuie să vină cu noi reglementări pentru a încuraja și pentru a sprijini această folosire eficientă și inteligentă a apei. 

Cu siguranță, lucrurile sunt diferite în zona montană, sunt diferite în zona de șes, sunt diferite acolo unde nu există suficientă apă pentru irigații, tocmai de aceea  este greu să generalizăm și să spunem că avem probleme peste tot și există o lipsă de resurse peste tot. Dar soluțiile trebuie să vină în primul rând din partea specialiștilor și trecute prin procedurile de avizare și transformate în soluții oficiale", explică demnitarul.

Acesta spune că beneficiază de finanțare sistemele de canalizare și apă pentru a ajunge apa potabilă în toate localitățile. 

"Pe de o parte avem finanțare pentru sistemele standard de canalizare și de apă potabilă pentru că suntem încă departe de a avea o acoperire de 100% a tuturor localităților cu sisteme de furnizare a apei potabile și de management al apei uzate. Dar putem finanța proiecte-pilot. Ceea ce am discutat acum câteva săptămâni cu domnul primar, a fost o idee de abordare diferită față de abordările de până acum, unde apa uzată e deversată înapoi în râu cu anumiți parametri. Cu siguranță în alte state membre deja sunt și alte soluții deja implementate și eu nu sunt împotriva acestora, sunt deschis să discutăm despre orice variantă care poate fi eficientă și care poate ajuta un sector sau care poate reduce costurile. În cazul acestui proiect, eu zic să discutăm despre un proiect pilot, care trebuie  abordat ca atare și finanțat ca atare. Dar poate să însemne un prim pas, un deschizător de drum", explică demnitarul.

Întrucât România nu a inclus irigațiile pentru finanțarea prin PNRR, trebuie să apelăm la un program național. 

"În ceea ce privește irigațiile trebuie să ne bazăm pe un program național de finanțare a sistemelor de irigații. Putem să experimentăm și tehnologii noi și proiecte-pilot pentru a vedea ce se întâmplă cu o astfel de soluție, adică folosirea apei reziduale din stațiile de epurare în scopul irigațiilor, agricultură. Mergem pe acele bariere care sunt ridicate de siguranța alimentelor, de calitatea apei pentru irigații, acolo sunt singurele probleme care trebuie să fie rezolvate împreună cu cei care răspund de lanțul alimentar", spune Tanczos Barna.

Totodată, primele trei măsuri care trebuie luate, în contextul încălzirii globale, sunt împăduririle, sisteme de irigații și cultivarea soiurilor rezistente la secetă. 

"Pentru a salva România de la deșertificare este, pe termen mediu și lung, creșterea suprafețelor împădurite, refacerea acelor echilibre pe micro și macroregiuni care în foarte multe regiuni s-au distrus. Avem un program de împădurire finanțat din PNRR. Vom avea 56.000 de hectare noi de pădure. Asta este prima măsură pe care trebuie să o luăm. La suprafețe întinse agricole trebuie să venim cu sistem de irigații dar care să aibă acces la sursa  de apă și să se evite risipa de evaporare, nu mai putem să lucrăm cu acele canale deschise. Și trebuie să găsim soiuri de culturi care sunt reziliente la aceste schimbări climatice", potrivit ministrului.

 

 

Conferința este transmisă live pe site-ul antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN şi Jurnalul.

×