x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Universitatea Transilvania din Brașov, un partener esențial în elaborarea Noului Cod Silvic

Universitatea Transilvania din Brașov, un partener esențial în elaborarea Noului Cod Silvic

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2023   •   21:15
Universitatea Transilvania din Brașov, un partener esențial în elaborarea Noului Cod Silvic

Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Transilvania din Brașov a avut un rol crucial în crearea Noului Cod Silvic, iar unele dintre propunerile cheie ale facultății au fost incluse în proiectul de lege menit să combată fenomenul defrișărilor ilegale.

Procesul a început în 2018, când mediul universitar și-a asumat o poziție proactivă, trecând de la o abordare reactivă. O colaborare strânsă cu Ministerul Mediului în 2020-2021 a implicat o campanie de colectare a opțiunilor strategice pentru viitor, culminând cu elaborarea strategiilor din România și finalizându-se cu proiectul Noului Cod Silvic.

Profesorul Dr. Bogdan Popa, din cadrul Facultății de Silvicultură a Universității Transilvania din Brașov, a subliniat importanța contribuției academice, declarând: "A fost un proces îndelungat și dificil în care mediul universitar a trecut dintr-o poziție reactivă, într-o poziție proactivă. Ne bucurăm tare mult că ne uităm la forma finală și observăm că mai mult de 90% din ceea ce am propus noi s-a păstrat în Codul Silvic."

Printre propunerile cheie aduse de Facultatea de Silvicultură se numără introducerea camerelor de supraveghere pe sute de drumuri forestiere, funcționând similar cu camerele de rovinietă, și acordarea dreptului tuturor cetățenilor de a se plimba liber prin pădure. De asemenea, s-a propus confiscarea mașinilor de transport a lemnelor în cazul depășirii limitelor de exploatare declarate.

Conferinţa regională "România redevine verde - trei paşi fără întoarcere | Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare", susţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a avut loc marţi, 12 decembrie 2023, ora 14.00, la Hotel Crowne Plaza, sala Crown Ballrom, parter, Bucureşti. 

 

×