x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă VIDEO O companie de top din România își pregătește specialiștii încă din școală

VIDEO O companie de top din România își pregătește specialiștii încă din școală

03 Dec 2021   •   17:57
VIDEO O companie de top din România își pregătește specialiștii încă din școală
Sursa foto: Antena 3

Energia verde îşi pregăteşte forţa de muncă de mâine. CEZ România are parteneriate cu licee tehnologice, precum Astra din Piteşti, unde pregăteşte elevi pentru a deveni specialişti, cu precădere în domeniul energiei curate.

Este o ramură care prinde tot mai mult teren, aşa că şi cererea de forţă de muncă e pe măsură. Iar găsirea tinerilor care să păşească pe acest drum e o provocare - România suferă enorm la capitolul învăţământ profesional. Motiv pentru care companiile se implică în mod direct în formarea lor, încă de pe băncile şcolii. Return to index of stories...

Micul proiect făcut de o echipă de elevi de la liceul Astra din Piteşti este doar sămânţa pe care compania parteneră a sădit-o. Roadele vor fi culese la finalul anilor de studiu. Toţi din clasă se pregătesc pentru a deveni electricieni.

"Un prieten de-al meu m-a îndrumat spre acest profil pentru că mi-a spus că e o meserie foarte frumoasă, foarte interesantă și o să mă ajute foarte mult în viață. Avem foarte multe lucruri noi de învâțat", spune Laurențiu, unul dintre elevii care se bucură de acest proiect.

Meseria este bănoasă, aşa cum au aflat de la cei care i-au îndrumat pe acest drum. În plus, cererea de specialişti în domeniu este tot mai mare.

"Pe măsură ce se va dezvolta sectorul energetic, generarea de energie se va muta către client, deci vor fi tot mai mulţi producători şi va fi nevoie de cineva care să aibă grijă de aceste echipamente şi să le menţină în stare de funcţionare.

Domeniul devine tot mai atractiv. O ramură a industriei care acum câteva decenii era 100% o lume a bărbaţilor şi-a schimbat complet faţa", spune Ondrej Safar, CEO CEZ.

"Am fost încântată de fetițele de la mine din clasă, că vor să se autodepșeasca, să învețe lucruri noi, chiar dacă îmi spun că le este mai greu câteodată, sunt mai temătoare când vor să realizeze ceva, dar de multe ori am vazut că ele sunt mult mai serioase și mai ambițioase", a explicat Laura Pană, diriginte.

Aproximativ 70 de elevi se pregătesc să meargă pe acest drum. Îi motivează faptul că, din promoţia de acum doi ani, toţi au fost angajaţi.

"Noi reuşim ca, în fiecare an, să avem măcar o clasă şi, pentru că avem şi primii absolvenţi, mă bucur să pot spune, că toţi aceşti tineri au intrat la şcoală şi au terminat cu succes şi toţi au un loc de muncă, fie la noi, fie la partenerii noştri, care lucrează cu noi", a mai spus Ondrej Safar, CEO CEZ.

CEZ se implică atât în dotarea şcolii, cât şi în instruirea elevilor. Calificarea pe care o pot obţine cei care termină aceste cursuri este de electrician exploatare staţii şi centrale electrice.

×
Subiecte în articol: cez romania