x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 16 octombrie 1989

16 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    16 Oct 2009   •   00:00

Luni, 16 octombrie au avut motive de nelinişte mulţi oameni care depindeau profesional de aprecierile cuplului Ceauşescu.

Capii judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Cluj au respirat uşuraţi abia după ce luni la amiază "Tovarăşii" au urcat în avion. Cei 12 ofiţeri ce asigurau protec­ţia preşedintelui României se aflaseră şi ei în situaţie specială. Din infor­ma­ţiile foştilor angajaţi ai Direcţiei a V-a, coloneii (r) Cristea şi Bur­lan, reiese că întotdeauna opt ofiţeri îl însoţeau pe Ceauşescu în călătorie, în vreme ce patru rămâneau "acasă".

Membrii CPEx fuseseră mobilizaţi in corpore să-i întâmpine pe "stimaţi şi iubiţi", la ora 14:20, pe aeroport. Iar cei cu mari responsabilităţii îşi aşteptau, cu emoţie, raportul programat chiar în acea zi.

S-ar putea crede că angajaţii de la reşedinţele lor au respirat ceva mai uşuraţi. La Snagov se făcuse, probabil, curăţenia mare de toamnă. Prilej cu care întregul personal, chiar şi fe­meile-ofiţer, fuseseră puse în subordinea menajerei Suzana. Fetele acestea apăruseră, din mărturia aceloraşi avizate surse, după ce Elena Ceau­şes­cu se lansase în laude la ideea lui Ghad­dafi, păzit de gărzi de corp  femei. Cre­zând că-şi doreşte şi ea un corp de ofiţerese, Securitatea a selectat fete frumoase, cu origine bună şi le-a şcolit la Băneasa. Repartizate după absol­vire, în Direcţia a V-a, se po­me­ni­seră a nu avea obiectul muncii. Tovarăşa uitase de ofiţeresele lui Ghad­dafi. Astfel că şefii serviciului de pază şi protecţie le foloseau pentru filajul lui Nicu, Zoe şi Valentin Ceauşescu ori ca ajutoare la menaj. Erau şi tinerele ofiţerese supraveghea­te ca toţi ceilalţi din anturajul familiei Ceauşescu.

Uneori supravegherile dădeau rod. Se întâmpla însă ca în unele situaţii "Tovarăşa" să reacţioneze cu mai mare îngăduinţă decât speraseră vinovaţii. "Un caz aparte îl reprezintă bucătarul Vasile, care era foarte bine cunoscut şi apropiat de familia Ceauşescu, a povestit col.(r) Dumitru Burlan. Din ascultările noastre a rezultat că acesta povestea soţiei sale tot ce se întâmpla în obiectiv. Aceasta, la rândul ei povestea după plecarea soţului la serviciu, unor cunoscuţi intimi relatările soţului. Totodată am aflat că Vasile sustrăgea cantităţi mari de produse alimentare din obiectiv. «Tovarăşa Elena» a fost informată asupra acestor lucruri şi a dispus îndepărtarea acestuia, cu indicaţia de a i se da un loc bun de muncă. A fost numit bucătar-şef la un mare restaurant din Bucureşti."
Şi unde, zice el acum, "i-ar cauza" să-şi amintească de traiul la Ceauşeşti.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu