x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

18 mai 1989

de Lavinia Betea    |    18 Mai 2009   •   00:00

Cu o zi înainte, Elena Ceauşescu îşi condusese soţul la aeroport. Delegaţia oficială de partid şi de stat, în frunte cu Nicolae Ceauşescu, fusese însoţită până la aeronava prezidenţială ce ur­ma să decoleze spre Praga de altă dele­gaţie - tot de partid şi de stat -, condusă de Elena Ceauşescu, se înţelegea din comunicatul oficial. În absenţa Tovarăşului, primise miniştri şi demnitari de partid. Tovarăşa prezidase chiar o şedinţă ce continua tema combinatului chimic de la Drobeta Turnu-Severin.



Joi, 18 mai 1989, la Cabinetul 2 în­tâ­iul primit a fost cumnatul Vasile Băr­bu­lescu, secretar al CC cu agricultura din 1986 (între orele 9:20-9:55).

A participat apoi la o primă şedinţă de lucru, prezidată de Nicolae Ceau­şes­cu (10:00-10:35), pe tema inves­ti­ţiilor în anul 1988. Invitaţii vor fi fost mai numeroşi de vreme ce s-a ţinut în sala CPEx. Imediat după terminarea şe­dinţei, la Cabinetul 2 a revenit Vasile Băr­bulescu (10:40-12:10). Posibil să fi dis­cutat, printre altele, şi investiţiile în­cepute pentru centrul civic Petreşti-Dâmboviţa supravegheate îndea­proa­pe de secretarul CC cu agricultura. Într-un anume moment al convorbirii celor doi, a fost chemat şi Emil Bobu.

Cu Bobu va începe şi programul de după-amiază la Cabinetul 2. După care "omul de ştiinţă" Elena Ceau­şes­cu a fost vioara întâi la altă şedinţă. O şedinţă lungă (între orele 16:00-18:35), cu  menţiunea "cadre universitare" şi participarea lui Constantin Radu şi Ion Sasu. E puţin probabil să se fi discutat acolo chestiuni specifice învă­ţ­ă­mân­tului superior cu astfel de "fruntaşi". Amândoi - şi Radu şi Sasu - fuse­seră, în februarie, iarăşi promovaţi. Fostul mecanic de locomotivă Radu, specializat succesiv în şcoli de partid, se înălţase după o pauză de un an şi jumătate, din nou în jilţul de secretar al CC. Iar profesorul Sasu, fost lider în  UASCR, fusese adus din funcţia de secretar cu propagandă al judeţenei de partid Cluj, în aceea de instructor teritorial în secţia propagandă şi presă a CC al PCR. Cu asemenea prezidiu, bă­nuim că lunga şedin­ţă fusese centrată pe scopul prim declarat al ori­că­rei "activităţi spiritua­le" din România: dezvoltarea conş­tiin­ţei socialiste şi a spiritului revo­lu­ţio­nar! Peste mai pu­ţin de un an când, eli­beraţi de toate ca­noanele, românii îşi vor deplânge "spă­larea de creier" prin îndoctri­na­rea de-o jumă­tate de veac, nu se va ivi însă unul măcar să-şi apere "convingerile" astfel formate!

Ziua s-a încheiat cu primirea succesivă a lui Iulian Vlad şi a lui Constantin Mitea. Cinci minute, total, pentru amândoi.

×
Subiecte în articol: agenda