O agendă încărcată a fost la Cabinetul 2 şi joi, 27 aprilie.
De la 9:30, câte un sfert de ceas au fost reţinuţi Silviu Curticeanu şi Emil Bobu.
O jumătate de ceas a convorbit cu Vasile Milea, ministrul Apărării Naţionale (10:00-10:26). Apoi, împreună, au fost primiţi Constantin Radu, Bobu şi Curticeanu.
Înainte de masă a fost şi prima şedinţă (între 11:00-11:40), prezidată de Nicolae Ceauşescu pe tema transporturilor. La astfel de şedinţe nu sunt însă stenograme.
După-masă s-a ţinut o nouă şedinţă, unde se menţionează, de asemenea, prezenţa secretarului general. O "şedinţă de lucru" mai lungă decât cele obişnuite căci durează aproape o oră şi jumătate (16:03-17:30). În sala CPEx s-au discutat comisiile de organizare a Congresului al XIV-lea al PCR.
În pofida informaţiilor din ţările vecine şi mai ales despre Uniunea Sovietică, Ceauşescu pregătea Congresul ca şi cum nimic nu s-ar fi schimbat. Relaţiile politice şi economice cu această ţară au fost de o "dificultate extremă", va scrie mai târziu în memoriile sale Silviu Curticeanu. Toţi ceilalţi acceptaseră "doctrina Brejnev", în vreme ce "cu limba de lemn, cu vocea răguşită şi vocea bâlbâită ori agramată, Ceauşescu a repetat până la exasperare, în orice ocazie şi cu oricine, principiile suveranităţii şi independenţei naţionale, neamestecului în treburile interne ale altor state, renunţarea la forţă şi la ameninţarea cu forţa". Acum folosea acelaşi discurs ca să-şi clameze dreptul la stagnare.
Se gândeau soţii Ceauşescu că ar putea fi acesta ultimul lor congres? Dumitru Popescu, alt bun cunoscător al personalităţii lor, făcea următoarele mărturisiri privind imaginea de sine a lui Ceauşescu: "Fără glumă, cred că miza pe o longevitate matusalemică. Nu citise Biblia, dar avea mentalitatea primilor patriarhi. Nu dădea semne că ar fi conştient de perisabilitatea sa ca fiinţă fizică, de finitudinea sa fatală. Elanul mesianic îl iluziona şi îl făcea să se creadă aproape nemuritor".
După şedinţă, timp de 20 minute (17:40-18:00), în biroul Elenei Ceauşescu s-au succedat Bobu, Constantin Olteanu şi Ştefan Andrei.
Citește pe Antena3.ro