x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 27 iunie 1989

27 iunie 1989

de Lavinia Betea    |    27 Iun 2009   •   00:00

O agendă încărcată a fost la Cabinetul 2 şi joi, 27 aprilie.



De la 9:30, câte un sfert de ceas au fost reţinuţi Silviu Curticeanu şi Emil Bobu.

O jumătate de ceas a convorbit cu Vasile Milea, ministrul Apărării Na­ţio­nale (10:00-10:26). Apoi, împreu­nă, au fost primiţi Constantin Radu, Bobu şi Curticeanu.

Înainte de masă a fost şi prima şedinţă (între 11:00-11:40), prezidată de Nicolae Ceauşescu pe tema transporturilor. La astfel de şedinţe nu sunt însă stenograme.

După-masă s-a ţinut o nouă şe­din­ţă, unde se menţionează, de ase­me­nea, prezenţa secretarului ge­neral. O "şedinţă de lucru" mai lungă de­cât cele obişnuite căci durează aproape o oră şi jumătate (16:03-17:30). În sala CPEx s-au discutat comisiile de organizare a Congresului al XIV-lea al PCR.

În pofida informaţiilor din ţările vecine şi mai ales despre Uniunea Sovietică, Ceau­şes­cu pregătea Congresul ca şi cum nimic nu s-ar fi schimbat. Relaţiile politice şi economice cu această ţară au fost de o "dificultate extremă", va scrie mai târziu în memoriile sale Silviu

Curticeanu. Toţi ceilalţi acceptaseră "doc­trina Brejnev", în vreme ce "cu limba de lemn, cu vocea răguşită şi vo­cea bâlbâită ori agramată, Ceau­şes­cu a repetat până la exasperare, în orice ocazie şi cu oricine, princi­piile suveranităţii şi independenţei na­ţionale, neamestecului în trebu­rile interne ale altor state, re­nun­ţarea la forţă şi la amenin­ţarea cu forţa". Acum folosea acelaşi discurs ca să-şi clameze dreptul la stagnare.

Se gândeau soţii Ceauşescu că ar putea fi acesta ultimul lor congres? Dumitru Popescu, alt bun cu­nos­cător al personalităţii lor, făcea următoarele mărturisiri privind imaginea de sine a lui Ceauşescu: "Fără glumă, cred că miza pe o longevitate matusalemică. Nu citise Biblia, dar avea mentalitatea primilor patriarhi. Nu dădea semne că ar fi conştient de peri­sabilitatea sa ca fiinţă fizică, de finitudinea sa fatală. Elanul mesianic îl iluziona şi îl făcea să se creadă aproape nemuritor".

După şedinţă, timp de 20 minute (17:40-18:00), în biroul Elenei Ceau­şescu s-au succedat Bobu, Constantin Olteanu şi Ştefan Andrei.

×
Subiecte în articol: agenda