x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu Agenda Elenei Ceauşescu: 11 februarie 1989

Agenda Elenei Ceauşescu: 11 februarie 1989

de Lavinia Betea    |    11 Feb 2009   •   00:00

Pentru funcţionarii de la Cabi­ne­­tele 1 şi 2 a început o mult aş­tep­­tată săptămână de relaxare – la 12:10 au plecat la Sinaia To­va­răşul şi To­va­ră­şa. Vor sta la munte până joi, 16 fe­bruarie, după care încă două zile la Snagov.



Fix la 10:00 a intrat în biroul Elenei Ceauşescu fosta ei noră, Po­li­a­­na Cristescu, pentru jumătate de ceas, "la cafea". După care a pri­mit-o zece minute pe Maria Fluc­să (11:00-11:10). Inginera chimistă – se ve­­de că Elena Ceau­şescu îi pre­fera din "pătura intelectua­lilor" pe chi­mişti! – era atunci mi­nistru al In­dus­triei Uşoare. Părea de mirare cum o femeie frumoa­să ca ea fă­cu­se ca­rieră. Se zvonea că avuse­se "pro­tecţia" lui Ion Dincă. Deşi, în ale­­gerea cadrelor după in­dicaţiile To­varăşei, tocmai in­si­n­­u­a­rea acelui gen de protecţie ar fi dus la "debarcare".

Nu avem nici un indiciu să ne ima­ginăm că plecarea lor la mun­te pentru câteva zile fusese deo­se­bită de iernile trecute. În ano­timpul rece, dacă nu amândoi, cel puţin Nicolae Ceauşescu petrecea sfârşitul de săptămână la munte, la vânătoare. Numeau aceasta "activi­ta­te sportivă". Din informaţiile ofe­rite ulterior de oameni din perso­na­lul administrativ al reşedinţelor lui Ceau­şes­cu reies multe detalii sur­prin­zătoare din cotidianul lor.

Astfel, înaintea călătoriilor în ţară sau în străinătate, îşi alegeau gar­deroba ce-i însoţea. Aveau o în­­căpere plină cu dulapuri zidite în perete (nu utiliza nimeni pe-atunci în România termenul dre­ssing). În stânga hainele lui, în dreapta garderoba ei. După spu­sele menajerei Suzana An­dreiaş, avea în dulapuri vreo 700 de ume­­­raşe. Îşi păstra şi lucrurile pre­ferate din tinereţe. Chiar cos­­tu­mul de fată din Petreşti-Dâmboviţa. Pe interiorul fotei, consă­tea­na care i-l făcuse îi cususe nu­mele, Elena Petrescu, să n-o în­curc­e cu fotele celorlalte fete din sat pentru care lucra.     

În seara premergătoare, soţii Ceau­şescu îşi sortau singuri ţi­nu­te­le pentru fiecare zi şi eveniment pre­vă­zute în deplasare. Mergeau cu me­ti­culozitatea pâ­nă la a-şi scoate din dulapuri şi ser­ta­re ciorapii, len­je­ria şi acce­so­rii­le vestimentare. După care perso­nalul le împacheta.

Pentru munte aveau haine sport. Avea şi ea haine de vâ­nă­toa­re, cu pan­­taloni bufanţi şi ghete. Nu tră­se­se însă vreodată cu puş­ca. Ciu­dă­ţe­nia absolută era însă activitatea ei cotidiană de sfârşit al zilei. To­va­ră­­şa – slobodă la gură în a-l face prost şi tâmpit pe oricare demni-tar – îşi spăla sin­gură, în baie, obiec­tele de len­jerie in­timă. Abia după aceea erau tri­mise şi la spă­lă­torie.

×
Subiecte în articol: agenda