x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Izolarea României a fost semnalată la Strasbourg

Izolarea României a fost semnalată la Strasbourg

09 Dec 2009   •   00:00

La 9 decembrie 1989, în cadrul reu­niu­nii Comunităţii Europene (CE), Fran­çois Mitterand observa că Ro­mâ­nia nu face nici un pas spre a ieşi din izo­­larea antireformistă, motiv pentru care, ţările CE nu o vor putea sprijini eco­nomic sau politic.

"La sfârşitul reuniunii Comunităţii Europene de la Strasbourg, de astăzi, preşedintele francez François Mitterand a spus că Europa intră într-o nouă eră în care con­tinentul nu va mai fi divizat şi nu va mai acţiona în umbra a două su­per­puteri. Doar istoria va demonstra dacă reu­niunea CE a fost decisivă pentru viitorul Europei. Dar va rămâne, cu siguranţă, ca una dintre cele mai importante întruniri ale comunităţii.

Nu de multe ori s-au  confruntat li­de­rii EC, în cadrul unei singure re­u­niu­ni, cu atâtea probleme majore. Şi nu de multe ori a dat comunitatea soluţii atât de prompte şi de unitare.

Reuniunea CE a transmis un mesaj clar către Europa de Est. Este gata să găsească soluţii foarte practice pentru a ajuta ţările est-europene care vor să îşi asume reforme politice şi econo­mice. Comunicatul final a conţinut o anexă separată pentru ţările est-euro­pene care au trecut la reformă.

Reprezentanţii CE s-au bucurat pentru schimbările care au loc în mul­te ţări est-europene şi au declarat că or­ganismul trebuie să-şi asume res­ponsabilitatea faţă de Europa de Est de dragul stabilităţii şi a moştenirii cul­turale şi istorice comune.  

În ceea ce priveşte propriile pro-bleme interne, liderii CE au fost de acord, cu excepţia Marii Britanii, cu privire la importanţa realizării  unor noi paşi în direcţia uniunii econo­mice şi monetare.

Preşedintele Mitterand, gazda în­tru­nirii, a spus că CE trebuie să fie în­tă­rită pentru a se putea confrunta cu schimbările din Est. Dar liderii CE au precizat că sunt pregătiţi să ajute doar acele ţări care adoptă reforme majore.

De exemplu, Mitterand a men­ţio­nat România ca pe o ţară izolată din cauza unui lider care a refuzat să se schimbe. Îndată ce românii vor avea mai multă libertate şi democraţie, a spus Mitterand, comunitatea va fi gata să ajute această ţară. Dar în pre­zent, a spus el, CE poate face foarte puţin pentru România. Primul Minis­tru britanic Margaret Thatcher a spus astăzi că CE ar trebui să acţioneze ca o forţă care să ghideze dezvoltarea în­tregii Europe. Ea a spus: "CE ar treb­ui să fie un exemplu pentru naţiunile libere în ideea de a colabora şi mai strâns rămânând, în acelaşi timp, deschise către lumea exterioară".
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă