La 9 decembrie 1989, în cadrul reuniunii Comunităţii Europene (CE), François Mitterand observa că România nu face nici un pas spre a ieşi din izolarea antireformistă, motiv pentru care, ţările CE nu o vor putea sprijini economic sau politic.
"La sfârşitul reuniunii Comunităţii Europene de la Strasbourg, de astăzi, preşedintele francez François Mitterand a spus că Europa intră într-o nouă eră în care continentul nu va mai fi divizat şi nu va mai acţiona în umbra a două superputeri. Doar istoria va demonstra dacă reuniunea CE a fost decisivă pentru viitorul Europei. Dar va rămâne, cu siguranţă, ca una dintre cele mai importante întruniri ale comunităţii.
Nu de multe ori s-au confruntat liderii EC, în cadrul unei singure reuniuni, cu atâtea probleme majore. Şi nu de multe ori a dat comunitatea soluţii atât de prompte şi de unitare.
Reuniunea CE a transmis un mesaj clar către Europa de Est. Este gata să găsească soluţii foarte practice pentru a ajuta ţările est-europene care vor să îşi asume reforme politice şi economice. Comunicatul final a conţinut o anexă separată pentru ţările est-europene care au trecut la reformă.
Reprezentanţii CE s-au bucurat pentru schimbările care au loc în multe ţări est-europene şi au declarat că organismul trebuie să-şi asume responsabilitatea faţă de Europa de Est de dragul stabilităţii şi a moştenirii culturale şi istorice comune.
În ceea ce priveşte propriile pro-bleme interne, liderii CE au fost de acord, cu excepţia Marii Britanii, cu privire la importanţa realizării unor noi paşi în direcţia uniunii economice şi monetare.
Preşedintele Mitterand, gazda întrunirii, a spus că CE trebuie să fie întărită pentru a se putea confrunta cu schimbările din Est. Dar liderii CE au precizat că sunt pregătiţi să ajute doar acele ţări care adoptă reforme majore.
De exemplu, Mitterand a menţionat România ca pe o ţară izolată din cauza unui lider care a refuzat să se schimbe. Îndată ce românii vor avea mai multă libertate şi democraţie, a spus Mitterand, comunitatea va fi gata să ajute această ţară. Dar în prezent, a spus el, CE poate face foarte puţin pentru România. Primul Ministru britanic Margaret Thatcher a spus astăzi că CE ar trebui să acţioneze ca o forţă care să ghideze dezvoltarea întregii Europe. Ea a spus: "CE ar trebui să fie un exemplu pentru naţiunile libere în ideea de a colabora şi mai strâns rămânând, în acelaşi timp, deschise către lumea exterioară".
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu