x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă O nouă publicaţie a maghiarilor transilvăneni apare în România

O nouă publicaţie a maghiarilor transilvăneni apare în România

28 Mar 2009   •   00:00
O nouă publicaţie a maghiarilor transilvăneni apare în România
Sursa foto: /Agerpres

La sfârşitul lunii martie a anului 1989, Radio Europa Liberă a prezentat primul număr al publicaţiei samizdat a minorităţii maghiare din Transilvania. Kialto Szo aborda probleme specifice minorităţii şi expunea un plan de măsuri de aplicat într-o viitoare eră postceauşistă. Babeş Bolyai a propus cu această ocazie un plan de acţiune pe termen lung.



"Editorii noii publicaţii au amintit de lecţiile învăţate de minoritatea maghiară în ultimii 70 de ani. Cea mai importantă lecţie care trebuie de­prinsă din trecut, au insistat editorii, este că nimeni nu se poate aştepta ca o schimbare să aibă loc în România peste noapte. Deşi este adevărat că responsabilitatea principală pentru actuala situaţie îi aparţine unei singure persoane, sentimente nefavo­rabile şi chiar sentimente de ură faţă de minoritatea maghiară au o răs­pândire largă, regăsindu-se la largi segmente ale populaţiei româneşti. Dacă dictatorul ar fi dat jos, tot ar rămâne în picioare o "piramidă" in­tactă din moment ce ar fi o naivitate să se spere că un fel de glasnost sau de perestroikă ar schimba lucrurile într-o clipă. La finalul articolului de lan­sare, editorii şi-au exprimat "profunda satisfacţie şi gratitudinea" pentru grija şi sprijinul pe care l-au pri­mit de la statul maghiar şi de la maghiarii de pretutindeni. La fel de îm­bu­cu­rător, au spus ei, este faptul că tot mai mulţi oameni au conştientizat că "tirania şi discriminarea et­nică sunt două ex­treme ale ace­luiaşi sistem" şi că "nici un popor nu poate fi liber dacă le oprimă pe altele".

Agenda pentru era post-Ceauşescu
Printre articolele din primul număr al Kialto Szo, unul a fost in­ti­tulat "Dincolo de era Ceau­şescu". În acest articol, B. Bolyai a reafirmat importanţa supremă de a rea­liza obiectivul imediat de autopre­zervare şi a propus un plan de acţiune pe termen lung care să fie aplicat în perioada ce va urma unei posibile răstur­nări pozitive a si­tuaţiei.

Sistemul politic românesc care va începe după plecarea lui Ceauşescu va trebui să garanteze atât res­pectarea drepturilor omului în ge­neral, cât şi pe cele ale comu­nităţilor etnice, "pentru ca toţi să se bucure de fructele democraţiei". Va trebui să fie un sistem corect, din care să fie excluse toate formele de discri­mi­nare şi de agitaţie naţionalistă, şi va trebui să garanteze instituţional că nimeni nu va suferi prejudicii din cauza originii sale etnice.

Bolyai a insistat, de asemenea, ca libertatea de a se stabili sau de a călători oriunde să fie garantată într-un astfel de sistem. Tot ceea ce împiedică  stabilirea unor contacte afară şi libera circulaţie  a ideilor peste graniţe trebuie să dispară. Nimeni nu trebuie să fie împiedicat să se stabilească sau să îşi caute un loc de muncă în zonele populate de maghiari, iar cei care au fost obligaţi să fugă de pe pământul natal sub Ceauşescu să aibă garantat dreptul de a se repatria.

În sfera politică, numai un sistem multipartit ar asigura o reprezentativitate adecvată a minorităţilor; între timp, partidul unic ar trebui să permită formarea unor fronturi populare care ar putea asigura reprezentativitate parlamentară minorităţii maghiare şi posibilitatea de a alege deputaţi în Marea Adunare Naţională.

O imagine a economiei în era post-Ceauşescu, a spus Bolyai, este mult mai dificil de anticipat. În mare va depinde de magnitudinea schimbărilor politice, deci, de gra­dul de democratizare. Pentru naţio­nalităţi, o schimbare economică po­zitivă ar însemna o mai mare tole­ranţă, mai multe oportunităţi pentru iniţiative private şi colective, o reprezentativitate proporţională în forurile de decizie la nivel econo­mic, şanse egale de angajare, salarii lipsite de discriminare şi o distri­buire echitabilă a bunurilor.
Steven Koppany
Radio Europa Liberă (München) - Raport al Secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir.
Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Traducere de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă