x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Raport al Amnesty International privind drepturile omului

Raport al Amnesty International privind drepturile omului

24 Oct 2009   •   00:00
Raport al Amnesty International privind drepturile omului

Asociaţia care se ocupă cu drepturile omului în lume, Amnesty International, confirmă faptul că în Cehoslovacia, România şi Bulgaria drepturile omului continuă să fie încălcate la sfârşitul lui octombrie 1989.

Conform Am­nesty, autorităţile din Cehoslovacia pun sub acuzaţie oamenii care vor să-şi exercite paşnic drepturile; se crede că în România au fost închişi câteva sute de oameni care au încercat să-şi exercite li­bertatea de exprimare, iar Bulga­ria a încălcat dreptul la exprimare al minorităţii turce.

Conform raportului, au avut loc numeroase îmbunătăţiri privind protecţia omului în ţări precum Ungaria, Polonia şi URSS. Au conti­nuat să încalce drepturile omului, în 1988, 133 de ţări din întreaga lume, din China până în Peru, din Turcia până în Somalia. Introducerea la acest raport spune că, în lume, uci­derile în masă şi asasinarea unor indivizi anume, conduse de agenţi guvernamentali, au atins "un nivel extraordinar" în 1988.

Raportul de 310 pagini mai menţionează "eforturile extraordinare ale guvernelor de a distruge dovezile asasinatelor şi ale propriei responsabilităţi în comiterea acestora". Raportul menţionează exe­cuţii extrajudiciare în cel puţin 24 de ţări, torturi şi rău tratament al prizonierilor în peste jumătate din guvernele lumii, morţi cauzate de tortură, de condiţiile din în­chi­soare sau morţi în circumstanţe dubioase în peste 30 de ţări; moar­tea prin execuţie a prizonierilor în 35 de ţări, un număr-record înre­gistrat de Amnesty, care luptă împotriva condamnării la moarte din 1981.

Raportul dă detalii despre ca­zurile prizonierilor de conştiinţă, indivizi arestaţi doar pentru că şi-au exercitat drepturile de bază în multe ţări. Conform Amnesty, aceş­tia au fost condamnaţi la în­chi­soare în aproape toate ţările lumii a treia, anul trecut; aceşti deţinuţi au fost arestaţi fără acuzaţie judiciară sau proces în peste 75 de ţări, iar aceste "dispariţii" sau detenţii secrete au avut loc în 15 ţări.

Raportul a avut în vedere mai mult ţările est-europene şi URSS, anul trecut, dar aruncă o privire şi asupra situaţiei drepturilor omului în vedere de la începutul acestui an. Conform raportului, multe persoane din Cehoslovacia au fost arestate pe termen scurt fără condamnare, iar alţii au fost hărţuiţi din cauza exercitării non-violente a dreptului lor la libertatea de exprimare. În România există cel puţin 18 prizonieri de conştiinţă a căror identitate este cunoscută şi se crede că alte câteva sute de oameni a căror identitate nu este cunoscută au fost aruncaţi în închisori în 1988 pentru că şi-au exercitat dreptul la libertatea de expresie sau pentru că au încercat să părăsească ţara ilegal.

Conform raportului, respectul pentru drepturile omului se pare că a câştigat teren în Uniunea Sovie­tică, în 1988, dar, pe fundalul re­for­mei fundamentale, au avut loc totuşi noi încălcări ale drepturilor omului. Guvernul polonez a introdus o alternativă civilă la serviciul militar şi şi-a eliberat prizonierii contestatari. Totuşi, aplicarea noii legi pare a fi lipsită de consistenţă.
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă