Angrenată în campania de calificare la Campionatul Mondial din 1990 din Italia, unde avea de altfel să şi ajungă, echipa naţională de fotbal a României a susţinut la începutul lui aprilie '89 un meci de verificare cu reprezentativa Poloniei.
Jocul de la Varşovia a reprezentat ultimul test înaintea partidei de la Atena, cu Grecia, din preliminarii, programată la sfârşitul lunii.
"Fotbaliştii noştri au efectuat imediat un antrenament pe un teren al complexului Legia, transmis în direct de televiziunea poloneză. Este o dovadă a importanţei acordate acestei întâlniri. De altfel, lotul polonez s-a reunit acum o săptămână la Bydgoszcz, la centrul olimpic Spala, susţinând antrenamente şi jocuri de verificare. Selecţionerul Wojciech Lazarek l-a convocat şi pe internaţionalul Furtok (Hamburg) pentru a da mai multă forţă atacului reprezentativei sale", relata la vremea respectivă trimisul cotidianului Sportul în Polonia, Eftimie Ionescu.
Tot în avancronica partidei, Sportul insera şi o declaraţie a selecţionerului Lazarek. "Avem o partidă foarte grea. Întâlnim un adversar puternic, cu o cotă mereu în creştere în fotbalul continental. Atât rezultatele din grupă, plus recentul 1-0 cu Italia, cât şi suita impresionantă a cluburilor româneşti în cupele europene, în frunte cu cele repurtate de campioana Steaua, vorbesc de la sine. Avem o excelentă ocazie de a ne controla forma sportivă. Privesc cu toată circumspecţia partida şi aştept să realizăm, împreună cu valoroasa formaţie română, un bun spectacol fotbalistic."
Sportul a prezentat numeroase informaţii şi din tabăra tricolorilor. "Marius Lăcătuş, accidentat în întâlnirea cu Galatasaray (n-a jucat nici în meciul de campionat cu Universitatea Craiova) n-a putut efectua deplasarea. Pentru o refacere completă a lui se impune un repaus mai îndelungat. Iovan are o leziune la genunchi şi, în consecinţă, n-a venit nici el la Varşovia.
Ungureanu, absent şi el în partida de campionat, resimte dureri în urma unei contuzii la piciorul stâng. El urmează un intens tratament sub supravegherea dr Brătilă şi a masorului Buluş. Se preconizează deci utilizarea lui Bumbescu ca stoper, urmând ca pentru postul de fundaş stânga să se decidă între Klein şi Ungureanu... Antrenorul Emerich Jenei comentează astfel întâlnirea cu selecţionata Poloniei: «Sperăm să putem prezenta în această întâlnire formula de echipă pentru Atena. Unele indisponibilităţi ne împiedică s-o facem, dar vom vedea la lucru aspiranţi îndreptăţiţi. Întâlnirea va fi solicitantă. Echipa Poloniei doreşte mult să-şi îmbunătăţească palmaresul cu noi şi va forţa în consecinţă jocul. Sper ca partida să-şi atingă scopul şi să efectuăm o bună repetiţie a... lecţiei de la 26 aprilie de la Atena»."
Repetiţia pentru partida cu Grecia despre care vorbea selecţionerul României avea să-şi atingă în cele din urmă scopul, chiar dacă tricolorii au pierdut în faţa Poloniei cu 2-1. În cronica meciului, corespondentul Sportului remarca faptul că România, în ciuda înfrângerii suferite, a dominat întâlnirea de la Varşovia. "Facem precizarea că, în partida cu reprezentativa Poloniei, tricolorii au avut şi o netă superioritate la capitolul şuturilor la şi pe poartă. A fost confirmarea unei superiorităţi nete, a unui plus de tehnicitate şi a unui joc mult mai aerisit. Dacă victoria (pe care ar fi meritat-o din plin) n-a revenit fotbaliştilor noştri, aceasta se datorează unei reale ineficacităţi în situaţii foarte clare şi celor două greşeli ale portarului Lung, care a fost neinspirat în ambele situaţii.
Jocul a început în nota de dominare detaşată a echipei române. În min. 4, Lupescu ratează o mare ocazie, după un demaraj de extremă veritabilă. Polonezii încearcă să echilibreze jocul prin experimentata pereche Furtok - Dziekanowski, dar aceste două vârfuri nu pot fi sprijinite, deoarece mijlocul românilor câştigă majoritatea duelurilor.
O asemenea acţiune poloneză e ratată în min. 9 (Dziekanowski). În min. 15, Hagi învăluie, centrează, dar Lupescu reia cu capul din situaţie clară în portarul Bako. În minutul 22 suntem la fel de aproape de deschiderea scorului: Sabău execută un slalom irezistibil, în stilul său atât de personal, depăşeşte tot ce întâlneşte în cale, dar şutează în bară. Dominarea tricolorilor se accentuează. Gică Popescu şutează «peste» (min. 38), Mateuţ trage puternic, prilejuindu-i lui Bako o intervenţie spectaculoasă (min. 39).
Dar, în plină dominare a tricolorilor, Furtok găseşte un spaţiu liber în zona lui Dan Petrescu, mult prea avansat, centrează la semi-înălţime, mingea, foarte simplă, este scăpată de Lung, în faţă şi Urban înscrie din apropiere. Aşa s-a scris o repriză în care, în loc de 0-3, scorul de pe tabela de marcaj indica 1-0."
Celelalte două goluri ale meciului, înscrise în repriza a doua, sunt descrise şi ele cu lux de amănunte. "Lupescu, foarte bun în această a doua parte, îl deschide pe Sabău printr-o pasă care pune pe picior greşit întreaga apărare poloneză, şi Sabău, după ce îl driblează cu sânge rece pe Bako, înscrie nestingherit, în min. 57. Jocul curge în favoarea fotbaliştilor noştri, dar iată - clumea! - la un atac care nu anunţa nimic, Tarasiewicz şutează cu boltă (min. 59) de la 25 de metri şi Lung, surprins, primeşte al doilea gol."
Concluziile selecţionerului Emerich Jenei, devenit între timp Emeric Ienei? "Deşi sunt afectat de un rezultat care nu exprimă realitatea din teren, pentru noi, antrenorii lotului, partida a reprezentat un ajutor. Am reţinut observaţii folositoare în perspectiva importantului meci de la Atena, am făcut o serie de încercări privind unele formule de linii, am testat şi alţi trei jucători dintre cei de pe lista de rezerve. De aceea socotesc că întâlnirea, disputată în condiţii asemănătoare privind modul de a acţiona al partenerului, o partidă în deplasare, reprezintă un moment util în acţiunea de a ajunge la o stare de start cât mai favorabilă în ziua de 26 aprilie. Vom urmări, în antrenamente, eliminarea deficienţelor, în special a celor privind finalizarea precum şi alte scăderi manifestate. Sunt convins că dispunem de toate argumentele, multe prezentate chiar în meciul cu Polonia, spre a realiza la Atena rezultatul care să ne deschidă în mod decisiv poarta spre calificare."
Polonia - România: 2-1 (1-0)
Stadion: Legia; teren bun, timp frumos; Spectatori: circa 15.000. Şuturi: 9 - 17 (pe poartă 3 - 8). Cornere: 7 - 6. Au marcat: Urban (min. 40), Tarasiewicz (min. 59), respectiv Sabău (min. 57).
POLONIA: Bako - Prusik, Szewczyk, Soczinski, Wdowezik - Vijas (min. 46 Araskiewicz), Urban, Warzicha (min. 64 Ziober), Kosecki (min. 46 Tarasiewicz) - Dziekanowski, Furtok.
ROMÂNIA: Lung - D. Petrescu, Bumbescu (min. 65 Săndoi), Rednic, Klein - SABÂU, Mateuţ, G. Popescu, Lupescu (min. 70 T. Cristea) - Hagi, Cămătaru (min. 65 Vaişcovici).
A arbitrat: N. Gregor (Cehoslovacia)
Citește pe Antena3.ro