x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Muzica de fiecare zi

Muzica de fiecare zi

03 Dec 2009   •   00:00

Eroina noastră nu este tânăra, ci foarte tânăra. Aparent, un copil ca oricare, o fetiţă frumoasă, cu ochi pătrunzători, cu un zâmbet care-i inundă chipul. O şcolăriţă ce învaţă bine, situându-se în toţi anii claselor primare în eşalonul premianţilor şi care speră că nici în clasa a V-a să nu coboare ştacheta. Fiindcă Mihaela e ambiţioasă şi nu vrea să se spună că dacă studiază zilnic câteva ore bune instrumentul pe care l-a îndrăgit îşi neglijează învăţătura.

Căci Mihaela Ursuleasa rămâne (sau revine) la şcoală acolo, în sala 15, unde se află un pian mare, se aşază pe scăunelul rotund şi îmbrăţişează parcă toate clapele, şi-ar vrea să ştie tot ce s-a scris pentru minunatul instrument. Pentru Mihaela, de la 5 ani, când s-a aşezat prima dată în faţa lui, pianul reprezintă şi tovarăş de joacă şi continentul necunoscut ce se cere explorat cu îndrăzneală, dar şi cu multă trudă, în care se află şi susur de izvoare, şi tril de ciocârlie, şi furtună, şi fulgul de nea sau frunza-n vânt.

Primul muzician care a sesizat aptitudinile deosebite ale micuţei a fost dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi, care-a îndrumat-o spre Şcoala de arte nr. 26 din Braşov. La 7 ani, tânăra pianistă apărea sub bagheta sa pe podiumul Filarmonicii braşovene, interpretând un concert de Haydn. A fost primul succes care a atras atenţia asupra talentului său ieşit din comun. În clasa a II-a a studiat concertul în fa major nr. 11 de Mozart, pe care l-a susţinut în compania orchestrei simfonice a Radioteleviziunii, avându-l la pupitru pe maestrul Iosif Conta. În aceeaşi formaţie a interpretat anul trecut concertul nr. 2 de Beethoven, iar anul acesta a pregătit concertul nr. 9 de Mozart, pe care l-a cântat sub conducerea muzicală a dirijorului Cristian Mandeal, sub cupola Ateneului şi la Cluj-Napoca, în cadrul "Toamnei muzicale clujene". "Îmi place să colaborez cu dirijorul şi cu orchestra - ne mărturiseşte Mihaela Ursuleasa -, mă încurajează când apar pe scenă şi aud aplauze". Aplauze pentru talentata pianistă româncă au răsunat în vara acestui an şi la Accademia di Romania, şi la Accademia "Santa Cecilia" din Roma, la Novi Sad şi Belgrad, unde a susţinut recitaluri cu piese de la Scarlatti la Enescu şi Constantin Silvestri, în cadrul unor manifestări culturale dedicate Centenarului Eminescu. Să adăugăm că pioniera Mihaela Ursuleasa este laureată a ultimelor trei ediţii ale Festivalului Naţional "Cântarea României", precum şi a concursului "Lira de aur" de la Suceava.

O mare voinţă, o mare tenacitate, o mare dorinţă de perfecţiune, călăuzită de dragostea pentru muzică: "Dac-ai început pianul, nu se poate trăi fără ei, doresc să stârnesc oamenilor o bucurie când ascultă muzică" - ne spune Mihaela, iar profesoara sa, Stela Drăgulin, cea care-i veghează evoluţia încă de la primii paşi, adaugă: "Pe elvii mei nu-i învăţ numai pianul, ci încerc să-i formez şi ca oameni deosebiţi. Talentul se cere dublat de un caracter frumos".
Octavian Treistar - Femeia, nr. 12/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei