Sunt bine cunoscute şi apreciate în toată lumea concepţia, iniţiativele, propunerile şi demersurile ţării noastre, ale preşedintelui Nicolae Ceauşescu cu privire la dezarmare.
Printre ele, menţionăm iniţiativele de pace şi dezarmare din toamna anului 1981 şi primăvara anului 1982 vizând oprirea amplasării rachetelor nucleare în Europa occidentală şi a măsurilor de răspuns ale URSS, urmate de adunările populare care au culminat cu Apelul poporului român, însumând 18 milioane de semnături, transnmis celei de-a doua sesiuni speciale ale ONU consacrate dezarmării.
Transpunând în viaţă ideile susţinute cu privire la dezarmare, ţara noastră a trecut, pe baza hotarârii exprimate de poporul român în cadrul referendumului naţional care a avut loc în noiembrie 1986, la reducerea cu 5% a armamentelor, efectivelor şi cheltuielilor militare. La a treia sesiune specială a Adunării Generale a ONU consacrată dezarmării, desfăşurată în 1988, România a prezentat un program de măsuri concrete cu privire la problemele dezarmării şi la direcţiile de acţiune ale ţărilor pentu soluţionarea lor. În acelaşi timp, ţara noastră a acordat o atenţie permanentă problemei soluţionării conflictelor exclusiv pe calea negocierilor. România consideră că toate diferendele, toate conflictele şi litigiile, indiferent de natura şi de forma lor de manifestare, de cauză şi de zona în care s-au produs, îşi pot găsi rezolvarea prin mijloace paşnice, prin tratative între părţile direct interesate. În 1985, Adunarea Generală a ONU a adoptat, în urma unei propuneri româneşti, Apelul solemn către toate statele aflate în conflict de încetare fără întârziere a acţiunilor armate şi de soluţionare a problemelor dintre ele pe calea tratativelor şi Angajamentului statelor membre ale ONU de a reglementa stările de încordare şi conflict, diferendele existente, pe cale politică, de a se abţine de la folosirea forţei şi a ameninţării cu forţa, de la orice intervenţie în treburile interne ale altor state. România a sprijinit şi sprijină eforturile privind reglementarea problemelor diferendelor şi conflictelor din Africa Australă, Africa de Nord, Asia, Orientul Mijlociu, America Centrală, Cipru şi din alte zone.
În concepţia românească, încetarea cursei înarmărilor şi trecerea la dezarmare reprezintă o problemă fundamentală a epocii noastre, un ţel concret şi cu caracter de urgenţă, de atingerea căruia depinde viitorul întregii omeniri, al planetei însăşi. Dezarmarea este menită, pe deoparte, să izbăvească omenirea de coşmarul izbucnirii unui nou război şi, pe de altă parte, să pună capăt enormei risipe de mijloace materiale, de fonduri şi de forţă de muncă, necesitate de cursa înarmărilor, mijloacele astfel eliberate putând fi utilizare pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor.
Propunerile româneşti s-au constituit de-a lungul anilor într-un adevărat program complex de dezarmare. În elementele sale esenţiale, acest program cuprinde: încheierea, în cel mai scurt timp, între Uniunea Sovietică şi Statele Unite ale Americii a tratatului privind reducerea cu 50 % a armamentelor nucleare strategice; renunţarea cu desăvârşire la experienţele cu arma nucleară, la modernizarea şi perfecţionarea armelor nucleare existente, precum şi la producerea de noi arme nucleare; oprirea extinderii cursei înarmărilor în spaţiul cosmic, renunţarea la politica de militarizare a Cosmosului, încheierea unui acord general prin care să se interzică folosirea spaţiului cosmic în scopuri militare şi să se stabilească utilizarea acestuia numai în scopuri paşnice, sub un control corespunzător; trecerea la reducerea substanţială a efectivelor şi a armamentelor convenţionale, a cheltuielilor militare; reducerea bugetelor militare, inclusiv prin măsuri unilaerale şi pe bază de exemplu reciproc; interzicerea şi lichidarea armelor chimice, a altor arme de distrugere în masă, ca parte inseparabilă a lichidării complete a armelor nucleare şi a reducerii radicale a armamentelor convenţionale; realizarea unei Europe unite, a păcii, securităţii şi colaborării; crearea de zone lipsite de arme nucleare şi chimice în diferite regiuni ale lumii, în Balcani, înalte regiuni din Europa şi de pe alte continente; desfiinţarea concomitentă a Tratatului de la Varşovia şi a NATO, considerând că pactele militare nu oferă nici o garanţie, dimpotrivă, ele pot duce numai la agravarea situaţiei internaţionale; renunţarea la forţă şi la ameninţarea cu forţa, rezolvarea tuturor problemelor şi diferendelor exclusiv pe cale politică, prin tratative; lichidarea focarelor de încordare şi război din lume. Se-nţelege că toate aceste măsuri nu se realizează de la sine, că pentru transpunerea lor în viaţă sunt necesare eforturi susţinute, cu atât mai mult cu cât în lume există încă forţe importante care se împotrivesc.
După cum am arătat şi cu alt prilej, eforturile pentru destindere, dezarmare şi pace sunt astăzi o necesitate obiectivă, condiţia sine qua non a unei politici noi, realiste în viaţa internaţională. Fiindcă dezarmarea este o operă la făurirea căreia sunt chemate să contribuie toate ţările lumii, toate popoarele, întregul mapamond.
Ion Dumbravă - Flacăra, nr. 12/1989
Citește pe Antena3.ro