x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Sănătatea animalelor, sănătatea oamenilor

Sănătatea animalelor, sănătatea oamenilor

19 Mai 2009   •   00:00

"Sănătatea animalelor este în judeţul nostru o preocupare de prim ordin", începe direct şi la obiect Dan Marinescu, inspector şef al Inspectoratului sanitar-veterinar Iaşi.



"Amintindu-ne de cuvintele lui Pasteur - apărând sănătatea animalelor, apărăm în bătaie mai lungă sănătatea omului - rezulta şi importanţa activităţii din reţeaua sanitar-veterinară şi laboratoarele de specialitate ale inspectoratului, unde medici veterinari, chimişti şi biologi stabilesc diagnostice, fac recomandările ne­cesare, iar la nevoie intervin direct pentru re­zolvarea unor situaţii deosebite. Sunt în judeţul Iaşi deja şapte staţii de producere a Lactosilului, la AEI Uricani, Holboca, Târgu-Frumos. La AEI Uricani vitaminele ce proveneau din import s-au înlocuit cu un aliment care se administrează în hrana păsărilor, care a dus la creşterea producţiei".

Desigur suportul afirmaţiilor reprezentantului Inspectoratului sanitar-veterinar Iaşi îl vom găsi în teren, acolo unde munca deloc uşoară a crescătorilor de animale se desfăşoară zi de zi, în orice ano­timp. Roadele acesteia fireşte că nu se lasă aşteptate. De pildă, Staţiu­nea de cercetare şi producţie pentru creş­terea bovinelor Dancu a fost distinsă, în 1987, cu titlul de Erou al Noii Revoluţii Agrare, pentru o producţie medie de lapte de 5.806 l pe cap de vacă furajată, situându-se pe locul trei în ţară.

Prin cele două programe de cercetare prioritară pe care le defăşoară - ameliorarea taurinelor şi perfec­ţio­narea tehnologiilor de creştere şi exploatare a bovinelor - Staţiu­nea Dancu vine în sprijinul uni­tă­ţilor de producţie. Acest sprijin se materia­lizează, ne spune directorul sta­ţiunii, doctor Radu Nico­rici, prin li­vrarea tăuraşilor şi fe­me­lelor de prăsilă unităţilor zooteh­nice din judeţul Iaşi şi din alte ju­deţe, contribuind astfel şi la rea­li­zarea progresului genetic.

Sub îndrumarea directă a SCPCB Baloteşti, la Dancu s-a testat şi ela­borat o nouă tehnologie pentru perioada puerperală la vacă, fapt care a contribuit la creşterea procentului de vaci însămânţate, la scăderea procentului de retenţii placentare, precum şi la creşterea fecundităţii la prima însămânţare artificială şi reducerea intervalului fătare-concepţie sub o sută de zile. Tot cu ajutorul colectivului din Baloteşti, mai precis al sectorului de reproducţie condus de doctorul Nicolae Ilina la Dancu s-a experimentat transferul de embrioni, prin care s-au obţinut primii viţei.

În staţiunea Dancu s-au introdus şi perfecţionat noi tehnologii care influenţează favorabil completa­rea bazei furajere şi procesul prepa­rării şi conservării plantelor. În acest sens preparatele biologice ob­ţinute pe bază de bacterii acido-lactice de tip "Lactosil" sunt folosite ca adaos la însilozarea plantelor cât şi ca adaos în hrana pentru comba­retea tulburărilor digestive, frec­vente la tineretul taurin.

La Iaşi, s-a montat prima staţie de producere a reltanului, un reconstituent de lapte, produs li­poproteic, care, adăugat în laptele smân­tânit, reconstituie un lapte de bună calitate pentru în­ţăr­carcea viţeilor, realizându-se sporuri în greutate similare martorilor hră­niţi integral cu lapte. Laptele eco­nomisit prin acest procedeu se adaugă canti­tă­ţilor destinate consumului popu­laţiei. Ca efect al preocupărilor de eco­no­misire a ener­giei electrice şi de creare a con­diţiilor de microclimat cât mai co­respunzător a apă­rut şi noul sistem de adăpost cu ven­ti­laţie naturală, destinat cate­goriei 10 zile - 3 luni. Prin con­di­ţiile create s-au redus noxele şi curenţii de aer sub limitele ad­mise. Rezulta­tul experimentelor este edificator. Se reduce morbidi­tatea cu 75%, consumul de medicamente cu 85%, iar sporul me­diu zilnic este mai mare cu 10%.
Victor Rădulescu - Flacăra, nr. 20/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei