"Sănătatea animalelor este în judeţul nostru o preocupare de prim ordin", începe direct şi la obiect Dan Marinescu, inspector şef al Inspectoratului sanitar-veterinar Iaşi.
"Amintindu-ne de cuvintele lui Pasteur - apărând sănătatea animalelor, apărăm în bătaie mai lungă sănătatea omului - rezulta şi importanţa activităţii din reţeaua sanitar-veterinară şi laboratoarele de specialitate ale inspectoratului, unde medici veterinari, chimişti şi biologi stabilesc diagnostice, fac recomandările necesare, iar la nevoie intervin direct pentru rezolvarea unor situaţii deosebite. Sunt în judeţul Iaşi deja şapte staţii de producere a Lactosilului, la AEI Uricani, Holboca, Târgu-Frumos. La AEI Uricani vitaminele ce proveneau din import s-au înlocuit cu un aliment care se administrează în hrana păsărilor, care a dus la creşterea producţiei".
Desigur suportul afirmaţiilor reprezentantului Inspectoratului sanitar-veterinar Iaşi îl vom găsi în teren, acolo unde munca deloc uşoară a crescătorilor de animale se desfăşoară zi de zi, în orice anotimp. Roadele acesteia fireşte că nu se lasă aşteptate. De pildă, Staţiunea de cercetare şi producţie pentru creşterea bovinelor Dancu a fost distinsă, în 1987, cu titlul de Erou al Noii Revoluţii Agrare, pentru o producţie medie de lapte de 5.806 l pe cap de vacă furajată, situându-se pe locul trei în ţară.
Prin cele două programe de cercetare prioritară pe care le defăşoară - ameliorarea taurinelor şi perfecţionarea tehnologiilor de creştere şi exploatare a bovinelor - Staţiunea Dancu vine în sprijinul unităţilor de producţie. Acest sprijin se materializează, ne spune directorul staţiunii, doctor Radu Nicorici, prin livrarea tăuraşilor şi femelelor de prăsilă unităţilor zootehnice din judeţul Iaşi şi din alte judeţe, contribuind astfel şi la realizarea progresului genetic.
Sub îndrumarea directă a SCPCB Baloteşti, la Dancu s-a testat şi elaborat o nouă tehnologie pentru perioada puerperală la vacă, fapt care a contribuit la creşterea procentului de vaci însămânţate, la scăderea procentului de retenţii placentare, precum şi la creşterea fecundităţii la prima însămânţare artificială şi reducerea intervalului fătare-concepţie sub o sută de zile. Tot cu ajutorul colectivului din Baloteşti, mai precis al sectorului de reproducţie condus de doctorul Nicolae Ilina la Dancu s-a experimentat transferul de embrioni, prin care s-au obţinut primii viţei.
În staţiunea Dancu s-au introdus şi perfecţionat noi tehnologii care influenţează favorabil completarea bazei furajere şi procesul preparării şi conservării plantelor. În acest sens preparatele biologice obţinute pe bază de bacterii acido-lactice de tip "Lactosil" sunt folosite ca adaos la însilozarea plantelor cât şi ca adaos în hrana pentru combaretea tulburărilor digestive, frecvente la tineretul taurin.
La Iaşi, s-a montat prima staţie de producere a reltanului, un reconstituent de lapte, produs lipoproteic, care, adăugat în laptele smântânit, reconstituie un lapte de bună calitate pentru înţărcarcea viţeilor, realizându-se sporuri în greutate similare martorilor hrăniţi integral cu lapte. Laptele economisit prin acest procedeu se adaugă cantităţilor destinate consumului populaţiei. Ca efect al preocupărilor de economisire a energiei electrice şi de creare a condiţiilor de microclimat cât mai corespunzător a apărut şi noul sistem de adăpost cu ventilaţie naturală, destinat categoriei 10 zile - 3 luni. Prin condiţiile create s-au redus noxele şi curenţii de aer sub limitele admise. Rezultatul experimentelor este edificator. Se reduce morbiditatea cu 75%, consumul de medicamente cu 85%, iar sporul mediu zilnic este mai mare cu 10%.
Victor Rădulescu - Flacăra, nr. 20/1989
Citește pe Antena3.ro