Cel puţin până acum, iarna e blândă şi la Cooperativa agricolă Măgurele din Sectorul Agricol Ilfov se profită din plin de vremea bună. Nici iarna nu se stă. Nici nu s-ar putea, când două din sectoarele importante ale cooperativei sunt legumicultura şi zootehnia.
Abia se termină cu câmpul şi oamenii încep încă înainte de anul nou pregătirea răsadniţelor – repararea ramelor, aducerea şi cernerea mraniţei, pregătirea patului germinativ. A început să răsară varza şi se seamănă tomate pentru solarii. Capitala, doar la câţiva paşi, cere legume. Recoltele mari şi timpurii înseamnă şi muncă, dar şi beneficii frumoase. Mai înseamnă şi tradiţie şi pricepere.
– Agricultura, ne spune Dumitru Niţă, de mulţi ani preşedintele cooperativei, e o meserie care se învaţă din tată în fiu, însă învăţătura asta nu mai este suficientă. Dorim recolte din ce în ce mai bogate care se pot obţine numai cu tehnologii noi, cu soiuri de seminţe selecţionate. Trebuie să ne gândim şi la pământul pe care-l vrem la fel de fertil în fiecare an. Pieţele bucureştene au nevoie de legume proaspete şi bune. Cu cât apar mai devreme pe piaţă cu atât mai bine şi pentru consumatori şi pentru producători. Este nevoie de mai mult lapte, de mai multă carne. Toate acestea se pot obţine prin muncă, printr-o organizare, prin disciplină de către oameni care-şi cunosc meseria, care sunt la zi cu toate noutăţile ei. Oamenii noştri vor să înveţe pentru că şi-au dat seama că asta e în interesul lor. Ştii mai multe, obţii recolte mai mari.
Într-adevăr, măsura imediată a eficienţei unei forme de învăţământ este interesul cu care îl privesc cursanţii. La CAP Măgurele învăţământul agrozootehnic se desfăşoară în trei cercuri: legumicultură, zootehnie şi cultură mare conduse de inginerul Alexandru Niculescu, şeful sectorului legumicol, de inginerul zootehnist Liliana Pipoş şi de inginerul şef Tudor Popescu. Cursanţii sunt bineînţeles ţărani. Dar nu numai ei participă la aceste cursuri, aflăm de la preşedintele Dumitru Niţă, ci şi unii din cetăţenii din comună, din cei mai tineri, muncitori din întreprinderile bucureştene care în timpul liber lucrează fie în acord global, fie ajutându-şi părinţii. La Măgurele, pe lângă forţa de bază, cooperatorii, mai lucrează încă aproape 400 de oameni care muncesc la întreprinderile din Capitală sau la Centrul Naţional de Fizică din comună care realizează 40-50 de norme pe an. O forţă de muncă deloc de neglijat şi care în anumite situaţii simte nevoia să se pună la curent cu noutăţile din agricultură.
Oprea Georgescu / Flacăra, nr. 6/1989
Citește pe Antena3.ro