Ca mai toate unităţile social-economice, ca mai toate edificiile cu care azi ne mândrim, şi Întreprinderea de Ferite Urziceni, ajunsă acum în elita industriei româneşti, a apărut în anii fertili ai inaugurării de la Congresul al IX-lea al PCR, întemeierea ei fiind legată, ca a tutu-ror celorlalte, de numele secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu.
"Pe hârtie" fabrica există din 1968. Primele linii de fabricaţie au intrat în producţie în 1970. Se obţineau în această perioadă "nostalgică" trei produse. Importante toate, pentru că se reducea efortul valutar al ţării. Acum, adică până la sfârşitul anului 1988, s-a ajuns la 2.500 de produse. Şi saltul, cu adevărat exponenţial, nu se opreşte, pentru că la sfârşitul acestui an se vor obţine între 55.000 şi 60.000 de produse. Nu, nu e o eroare de tipar, şi eu l-am întrebat de două ori pe inginerul Aurel Ghiu, directorul întreprinderii, care mi-a reconfirmat că de, ce să-i faci, acesta este ritmul. A fost uşor, a fost greu?
Fabricaţia feritelor, mi s-a răspuns, e dificilă, chiar "vicleană", pe lângă cunoştinţe teoretice interdisciplinare (mecanică, fizică, chimie, electronică, automatizări, metalurgie ş.a.) trebuie impusă o ordine în organizarea fabricaţiei, altfel nu se poate ca din materiale inerte, "moarte", să se realizeze un adevărat "produs de decizie" în instrumentarul în care intră (să ne gândim la magnetul unui difuzor sau, mai exact, ce mai rămâne dintr-un difuzor fără magnet). Teoretic, totul e simplu. Şi la oxidul de fier, provenit mai ales din recuperări, se adaugă carbonat de bariu şi apoi trebuie obţinute, în produsul finit, tot felul de performanţe. Prin ’70 se mai lucra "de-a valma", se credea că doar tehnica ar conta, că nu e mare lucru să amesteci câteva prafuri acolo, organizarea părea subînţeleasă. Or, preciza directorul, experienţa de la Urziceni a demonstrat din plin că exigenţele privind organizarea ştiinţifică a producţiei au o importanţă decisivă şi că ele chiar exprimă, având în vedere consecinţele social-economice, mai largi, aşa cum în mod repetat a subliniat secretarul general al partidului, o veritabilă direcţionare politică a producţiei. Tehnologia impune organizare, o organizare bună reclamă tehnologii adecvate, sunt implicate, pe lângă calităţile intrinseci ale materialelor, şi problemele de eficienţă economică, deci de ştiinţă economică. Apoi, gama produselor diversificându-se, tehnologiile înnoindu-se permanent, e nevoie în tot ce faci de ştiinţă, de cercetare ştiinţifică. Fabricaţia din această întreprindere este o "mezină" a industriei româneşti, produsele prin sintetizare, feritele moi şi dure, periile pentru maşini electrice, pe de o parte, precum şi utilajele şi aparatele specifice fabricaţiei realizate tot aici, sedevistica extrem de complexă ţin, toate, de domeniile de vârf ale industriei noastre naţionale. Cele aproape 60.000 de tipuri de produse care se vor "număra" în acest an înseamnă şi tehnologii noi şi sedevistică, înseamnă proiectare, dar ele încă nu acoperă domeniul, căci deocamdată nu se lucrează la fibre de carbon, dar se va lucra, ăsta e viitorul. Nu se fac încă magneţi din pământuri rare, dar se vor face. De unde vine această încredere a directorului? Dintr-un "simţ al perspectivei". În primul rând, va fi, e nevoie de ele, nu putem importa la nesfârşit. Apoi, cercetătorii noştri sunt extraordinari, pot orice. Şi cei din Urziceni sunt "buni prieteni" şi cu ştiinţa, şi cu oamenii de ştiinţă. O prietenie care n-a apărut întâmplător sau, aşa, din principiu.
Se poate vorbi despre un eveniment care a schimbat viaţa întreprinderii, care a aşezat, în primul rând în mintea oamenilor, ştiinţa ca forţă directă de producţie. În 1976 s-a trecut la realizarea în premieră a magneţilor segmenţi şi care înainte se importau pe devize convertibile şi era vorba despre cifre de ordinul milioanelor. Întrucât între timp necesarul de astfel de magneţi s-a cam dublat, s-ar fi dublat şi efortul valutar. Cât de importanţi sunt aceşti magneţi permanenţi tip segment rezultă simplu, dacă ne gândim că ei înlocuiesc la motoarele electrice statorul bobinat (asta înseamnă economie de cupru, de manoperă). Apoi sunt domenii unde nu se poate fără ei. Ce mai, în ’76 a început producţia, pentru că trebuia, s-a încheiat şi un contract cu Întreprinderea de motoare electrice Piteşti, care n-a mai importat respectivele repere, numai că, deşi aveau compoziţia corespunzătoare şi toate performanţele cerute, magneţii de la Urziceni se cam sfărâmau. "Echipa de şoc", cu ingineri, muncitori, cei de la sedevistică, lucra zi şi noapte, oamenii mâncau pe maşini, aţipeau câte un ceas-două, dar magneţii tot se sfărâmau. După multe încercări, o parte din magneţi (dar o prea mică parte) "mergeau"; se ajunsese la un "prag" şi părea că nu se mai poate face nimic. Atunci, un "ingineraş", Marcel Macri, cercetător la Institutul de cercetări electronice, cu o şocantă dezinvoltură, a pus o singură întrebare şi a nimerit "buba": se făceau determinări privind distribuţia granulometrică a pulberii măcinate? Celor din întreprindere, care verificaseră şi răsverificaseră totul‚ "chestia" asta nu le "trecuse prin cap", pentru că-şi imaginau că măcinarea e uniformă. Microscopul electronic a evidenţiat "un fleac de nimic": împrăştierea particulelor era prea mare. În câteva zile s-a pus totul la punct, a urmat emoţia primei şarje "după intervenţia ştiinţei", şi miracolul s-a produs – pur şi simplu, segmenţii nu s-au mai sfărâmat. S-a rezolvat nu doar o problemă (grea, atunci), s-a schimbat o mentalitate, evenimentul a generat noi structuri organizatorice şi economice, pentru că au fost "puse în operă" laboratoarele de determinări fizice, cercetarea s-a integrat producţiei, oamenii de ştiinţă au devenit prietenii şi colaboratorii specialiştilor. Există, de altfel, la Urziceni un firesc respect pentru munca de cercetare, oamenii spun cu toată convingerea că ea are un rol revoluţionar. Pe cercetători, îmi zicea directorul, nu trebuie să-i "gâtui", trebuie "să ai perspectivă", să le ceri din timp soluţii, să-i laşi să gândească, să citească, să experimenteze, chiar "să se joace"; ei vor veni totdeauna cu ceva extraordinar, ba poţi şi tu, specialist din producţie, alăturându-li-te, să faci cercetare.
Fabricaţia de perii, de pildă, a fost pusă la punct pe o tehnologie românească, una chiar foarte nouă, proiectantul a venit şi vine la Urziceni "ca acasă". Chiar oxidul de fier, "deşeul" altora care trebuie să decapeze tabla, să "perie" repere de fier sau oţel oxidabil, nu va mai fi preluat aşa cum îl ştim – roşu, o rugină pur şi simplu. Începând din acest trimestru, împreună cu Institutul de fizică şi tehnologie a materialelor se pune la punct o staţie-pilot de purificare a oxidului de fier. Din primăvară, când staţia va produce, se va merge chiar către marea performanţă în ferite.
În general, producţia însoţită de ştiinţă de la Urziceni se racordează repede solicitărilor beneficiarilor, dar şi impune unele soluţii. La solicitări s-a răspuns cu magneţii tip segment, dar şi cu filtrele magnetice, care economisesc energie electrică, înlocuindu-le pe cele electromagnetice, sau economisesc o pădure înlocuind filtrele de hârtie. Graţie ideii subinginerului Nicolae Petcu, s-a renunţat la un produs de import, realizându-se, din apa reziduală de la ferite, materialul necesar pentru separarea seminţelor de lucernă de acelea de cucută (o plantă parazitară).
Uneori, realizările de aici se impun beneficiarilor, cum s-a întâmplat cu circuitele magnetice brevetate aici. Dispozitivul de magnetizare a apei (brevet obţinut de ing. Cornel Abrudan şi tehn. Gh. Lucaci de la IP Timişoara împreună cu inginerii Valentin Ioniţă şi Dumitru Gheorghe de la Urziceni) foloseşte la împiedicarea depunerii sărurilor din apa circulată pe conducte. La fel, colaborarea cu Politehnica ieşeană a dus la realizarea unei importante invenţii pentru grădinărit: temperatura de încolţire a seminţelor poate fi mult scăzută, ceea ce pentru clima din nord e esenţial, sporul de producţie de circa 15% nefiind nici el de ignorat. E numai un început, căci va urma seria de brevete din punct de vedere constructiv, colectivul coordonat de conf. univ. dr Eftimie Nişescu amplificând experimentele în Vrancea. În curând, chiar pentru micile grădini personale vor fi create astfel de dispozitive. În colaborare cu ICPE se extinde fabricaţia de perii (domeniu în care se va "ieşi" curând şi la export), înlocuindu-se produsele similare din import cu produse absolut competitive. Lista realizărilor e lungă, ne oprim aici, reluând numai ideea că tot ce se face implică o complexă şi specializată colaborare cu aproape toate institutele de învăţământ superior tehnic din ţară, cu aproape toate institutele de cercetări.
Şi ce se mai întâmplă? Toată lumea (cam toţi cei 1.340 oameni ai muncii sunt ai locului, nu "navetează") e mulţumită, cei nu prea vrednici "se chinuiesc" la nivelul retribuţiei tarifare, alţii câştigă "de la foarte bine în sus", pentru că, mai zicea directorul, asta înseamnă acordul global, adică evidenţierea individuală a muncii. Cam toţi oamenii sunt tineri, cel mai "bătrân" inginer e însuşi directorul (are 45 de ani, avea 30 când a fost numit în această funcţie), calculatorul ne-a spus şi media de vârstă: 33 ani, o lună şi 21 de zile, directorul greşise cu o zi, "e firesc, calculatorul a luat în seamă şi ziua în care stăm de vorbă". Ce n-a luat şi nu poate lua "în seamă" calculatorul e că şi această zi, şi cele care au fost, şi, mai ales, cele ce vor veni alcătuiesc acel "fragment de istorie" aşezat, lângă atâtea asemenea, la temelia unui timp în care şi noi, şi ţara ne împlinim cu firească încredere destinul.
Constantin Dumitru - Flacăra, nr. 6/1989
Citește pe Antena3.ro