x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Valoarea alimentară a roşiilor

0
24 Oct 2009 - 00:00
Planta originară din Mexic şi Peru, tomata sau roşia (Licopersicum esculentum L), a fost aclimatizată şi cultivată astăzi pe mai toate meridianele globului. Sub aspectul com­poziţiei chimice, o roşie conţine în me­die 94% apă, 0,6% săruri minerale, 5,4% substanţe organice şi multe vitamine. Mai mult, ro­şiile conţin 1% proteine, 3,4% zaharuri, 0,27% celuloză, 0,35% acizi, 0,15% grăsimi, 0,13% pectine, 0,07% glicozizi, 0,03% amidon. Valoarea energetică a roşiilor este cu­prinsă între 22 şi 26 de calorii la 100 g şi este con­firmată de compoziţia ei chimică. Deşi ro­şiile singure nu pot fi considerate drept aliment de bază, marele lor merit este de a sti­mula apetitul prin aspectul şi culoarea lor. Cu cât culoarea roşiilor este de un roşu mai în­chis, cu atât sunt mai bogate în licopen decât în caroten. În schimb, roşiile necoapte conţin salonină, substanţă care, în cantitate de numai 0,2 g, provoacă dureri de cap, ameţeli şi senzaţia de arsură, motiv care pledează pentru evitarea lor, iar cele coapte excesiv au în compoziţie cantităţi mari de acid citric.

Dintre componentele substanţei uscate prezente în roşii, în prim-plan se situează vi­taminele. De reţinut este faptul că numai 100 ml de suc de roşii conţin: 1 mg de provitami­na A, 0,03-0,13 mg vitamina B1, 0,04-0,09 mg vitamina B2, 0,04-0,05 mg vitamina PP, 14-15 mg vitamina C, 40-60 mg vitamina P etc. De asemenea, roşiile conţin la 100 mg in­teresante şi utile săruri minerale, între care: sodiu, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier.
Dr. Mioara Mincu - Femeia nr. 10/1989
Citeşte mai multe despre:   articolul zilei

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 



Serviciul de email marketing furnizat de