Planta originară din Mexic şi Peru, tomata sau roşia (Licopersicum esculentum L), a fost aclimatizată şi cultivată astăzi pe mai toate meridianele globului. Sub aspectul compoziţiei chimice, o roşie conţine în medie 94% apă, 0,6% săruri minerale, 5,4% substanţe organice şi multe vitamine. Mai mult, roşiile conţin 1% proteine, 3,4% zaharuri, 0,27% celuloză, 0,35% acizi, 0,15% grăsimi, 0,13% pectine, 0,07% glicozizi, 0,03% amidon. Valoarea energetică a roşiilor este cuprinsă între 22 şi 26 de calorii la 100 g şi este confirmată de compoziţia ei chimică. Deşi roşiile singure nu pot fi considerate drept aliment de bază, marele lor merit este de a stimula apetitul prin aspectul şi culoarea lor. Cu cât culoarea roşiilor este de un roşu mai închis, cu atât sunt mai bogate în licopen decât în caroten. În schimb, roşiile necoapte conţin salonină, substanţă care, în cantitate de numai 0,2 g, provoacă dureri de cap, ameţeli şi senzaţia de arsură, motiv care pledează pentru evitarea lor, iar cele coapte excesiv au în compoziţie cantităţi mari de acid citric.
Dintre componentele substanţei uscate prezente în roşii, în prim-plan se situează vitaminele. De reţinut este faptul că numai 100 ml de suc de roşii conţin: 1 mg de provitamina A, 0,03-0,13 mg vitamina B1, 0,04-0,09 mg vitamina B2, 0,04-0,05 mg vitamina PP, 14-15 mg vitamina C, 40-60 mg vitamina P etc. De asemenea, roşiile conţin la 100 mg interesante şi utile săruri minerale, între care: sodiu, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier.
Dr. Mioara Mincu - Femeia nr. 10/1989