x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Cronica neagră "Haiducul" Gheorghe încălca legea procurând oamenilor carne

"Haiducul" Gheorghe încălca legea procurând oamenilor carne

de Cristinel C. Popa    |    25 Iun 2009   •   00:00

La jumătatea anului 1989, T. Gheor­ghe, dintr-o comună ieşeană, era trimis în judecată de Procuratura Ju­de­ţeană Iaşi pentru că şi-a sacrificat vi­ţica din ogradă pentru a da de mân­ca­re familiei. Familie din care făceau parte, pe lângă femeie, şi doi copii, flămânzi, după cum reiese din faptele românului nostru.



Mai mult decât atât, bărbatul nu s-a mulţumit să-şi îndestuleze familia cu carnea necesară preparării hrănii, ci a încercat să ofere o soluţie şi altor flămânzi din comuna ieşeană Răducăneni, unde omul îşi făcea veacul lucrând la Co­o­pe­­rativa Agricolă de Producţie.

Trei săteni, care au fost recrutaţi, au oferit organelor de an­che­tă detalii cu privire la faptele con­să­tea­nului. Aceş­tia au relatat cum băr­ba­tul, după ce a consumat patrupedul din gospodărie, un viţel ce figura pe lis­tele de la recentul recensământ lo­cal, a cumpărat şi alte vite de la oa­me­nii cu stare din comună, animale ce scăpaseră de numărătoare.

Şi le-a sa­crificat şi pe acestea, iar carnea ob­ţi­nu­tă în urma tranşării a vândut-o cu un preţ aproa­pe simbolic la acea vreme (când se dădea şpagă pentru carne!): 50 de lei kilogramul. Vremu­ri­le cu îndestulare nu au durat prea mult pentru prea-plinii amici ai îm­pri­cinatului. A fost de ajuns ca unul din­tre săteni, ne­a­vând mărunţiş de un kilogram de car­ne, să se ducă la Miliţie şi să dea cu pâ­ra. Aşa s-a ajuns ca miliţianul, re­pre­zentantul din comună al organelor legii, să facă cer­ce­tări la faţa locului şi infractorul să fie dat în vileag.

"T. Gheorghe figura cu o vacă şi un viţel, care a fost tăiat când a ajuns la greutatea de 150 de kilograme. Acesta a fost utilizat pentru consumul familiei", se arăta în actul judiciar. Faptele au început încă din primăvară, când ceapa şi ştevia încă nu răsăriseră în grădina bărbatului şi poate de aceea şi foamea era mare. Ultimul viţel tăiat şi a cărui carne a fost vândută să­te­ni­lor nu a avut decât 120 de kilograme.

Pentru că a recunoscut şi regretat fap­te­le, dar şi pentru faptul că este că­să­to­rit, in­stan­ţa apreciază că "educarea inculpatului se poate face şi prin aplicarea unei pedepse cu obligare la muncă co­rec­ţi­onală la CAP Ră­du­că­neni, unde băr­batul lucrează ca membru cooperator". Inculpatul a fost obligat la plata de despăgubiri către stat, respectiv administraţia fianciară a judeţului Iaşi, cu suma de 6.000 de lei ce re­pre­zenta contravaloarea a trei bovine sa­crificate. "În conformitate cu art. 118 lit. d Cod penal, urmează să se confişte de la inculpat şi suma de 6.000 de lei obţinută pentru comercializarea căr­nii de viţel."

×
Subiecte în articol: cronica neagră