x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Paşi spre detensionarea relaţiilor româno-maghiare

Paşi spre detensionarea relaţiilor româno-maghiare

31 Oct 2009   •   00:00

În ziua de 31 octombrie a.c., to­va­ră­şul Ion Stoian, membru supleant al Co­mitetului Politic Executiv, secretar al CC al PCR, l-a primit în audienţă pe Pal Szuts, ambasadorul Republicii Un­ga­ria la Bucureşti, la cererea acestuia.

Cu acest prilej, ambasadorul a în­mâ­nat o scrisoare de mulţumiri din partea tovarăşului Rezso Nyers, pre­şe­dintele Partidului Socialist Ungar, în care se exprimă mulţumiri pentru me­sajul adresat Congresului al XIV-lea al PMSU şi pentru feli­ci­tă­rile ce i-au fost transmise din partea conducerii Partidului Comunist Ro­mân cu prilejul alegerii sale în funcţia de preşedinte al Partidului Socialist Ungar.

După ce a prezentat conţinutul scrisorii, ambasadorul Republicii Un­garia a spus că, de curând, aflându-se la Budapesta, a avut o discuţie îndelungată cu tovarăşul Rezso Nyers, preşedintele PSU, care i-a indicat să prezinte dorinţa sa accentuată de colaborare cu Partidul Comunist Român cu România. Rezso Nyers consideră că în perioada următoare vor trebui căutate împreună posibilităţi de apropiere între cele două ţări şi popoare, pentru a examina în comun problemele care s-au acumulat şi de a găsi posibilităţi ca acestea să fie rezolvate pe calea discuţiilor.

Conducerea Partidului Socialist Ungar, a continuat ambasadorul, este convinsă că nu se va putea rezolva totul dintr-o dată. Vor mai rămâne multe probleme şi pentru viitor.

Este însă necesar să începem contactele, să lărgim sfera discuţiilor şi să acţionăm împreună pentru înlă­tu­rarea obstacolelor care stau în calea colaborării noastre.

Ambasadorul a exprimat disponibilitatea Partidului Socialist Ungar şi a conducerii sale de a examina orice propunere şi iniţiativă a României, a Partidului Comunist Român, menită să ducă la multiplicarea contactelor şi la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale.

Tovarăşul Ion Stoian a mulţumit pentru scrisoare, asigurându-l că aceasta va fi prezentată imediat conducerii partidului nostru.

În continuare, a exprimat amba­sadorului Republicii Ungaria do­rinţa partidului şi statului nostru de a dezvolta raporturile dintre Ro­mâ­nia şi Ungaria, de a găsi posibilităţi pentru înlăturarea as­pe­rităţilor apărute. Pentru aceasta însă este necesar, înainte de toate, în­ce­tarea oricăror manifestări ostile Ro­mâ­niei, declaraţii antiromâneşti fă­cute de personalităţi politice, persoane cu funcţii de răspundere pe li­nie de stat şi de partid din Republica Ungaria, precum şi a oricăror ac­ţi­uni antiromâneşti din Ungaria, ca, de exemplu, demonstraţia anti­ro­mânească din faţa Ambasadei române de la Budapesta, care a avut loc zilele trecute.

Dacă într-adevăr se doreşte îm­bu­nă­tăţirea raporturilor, atunci trebuie să înceteze aceste manifestări anti­ro­mâneşti care nu servesc apropierii între popoarele celor două ţări, nu creează atmosfera prielnică unor discuţii menite să ducă la so­lu­ţionarea problemelor apărute. În ceea ce ne priveşte, vom acţiona consec­vent pentru îmbunătăţirea şi dezvol­tarea raporturilor bilaterale, pe baza respectului reciproc, în interesul am­be­lor popoare şi al socialismului.

În cadrul întâlnirii, exprimându-se dorinţa noastră de a stabili raporturi de colaborare cu noul partid, s-a reînnoit invitaţia adresată PMSU de participare la Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român, pre­ci­zându-se că invitaţia rămâne valabilă pentru Partidul Socialist Ungar.

S-a exprimat convingerea că pre­zenţa delegaţiei Partidului Socialist Ungar la Congresul al XIV-lea va oferi posibilitatea unor discuţii largi asupra modalităţilor de colaborare în viitor şi a dezvoltării acesteia în toate domeniile dintre România şi Ungaria, în interesul ambelor noastre popoare şi al socialismului.
31 octombrie 1989
2 ex. IS/VS
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română

×
Subiecte în articol: din arhiva cc al pcr