x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 3 noiembrie 1989

Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 3 noiembrie 1989

03 Noi 2009   •   00:00

Şedinţa a fost prezidată de to­va­ră­şul Nicolae Ceauşescu, secretar gene­ral al Partidului Comunist Român.



Raportul cu privire la îndeplinirea planului de producţie industrială, export şi investiţii în luna octombrie 1989 şi măsuri pentru realizarea integrală a planului pe trimestrul IV.1989.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Rezulta­tele pe luna octombrie nu sunt bu­ne. De ce nu aţi făcut exportul la me­talurgie?

● Tov. Enache Marin: Tovarăşe se­cretar general, vă ra­por­tez că pe CTS am făcut o medie mai mare. Pe DC am făcut toate contrac­tele pe care le-am avut la zi, cu devans din total. La această oră au rămas contracte în valoare de 20 de milioane de dolari. Sunt discuţii cu o serie de firme şi folosim nişte acţiuni pe Japonia la oţel beton şi alte profile. Am devansat tot ce a fost posibil, din an, pentru a realiza 71,400 mil. dolari. Suntem cu de­le­ga­ţi­ile pe piaţă încă din luna trecută, însă nu reuşim să încheiem suficiente contracte ca să putem mări volumul de realizări. Ne-am programat ca în această lună să facem absolut toate contractele, inclusiv ce vom mai în­che­ia până la 15 noiembrie, ca să putem face un volum cât mai mare de produse pentru export. Ieri, împreună cu tovarăşul Ştefan Andrei şi cu tovarăşul Ungur am ana­li­zat fiecare contract în parte. Avem încă 40 de milioane de dolari pe Iran, dar nu ne-au comiunicat decât 12 mili­oa­ne. Trebuie să deschidă finanţarea. Noi avem o structură care ne poate per­mite să mărim volumul de export.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Voi cât mai aveţi de contractat?

● Tov. Marin Enache: Aproape 100 de milioane. Vă raportez că avem, în finalizare, dis­cuţii cu parteneri externi pentru aproape 40 de mi­lioane de dolari. Cred că în câteva zile vom finaliza o mare parte din ele. O parte din delegaţiile ca­re au fost plecate în afară au început să so­­seas­că şi au început să aducă ceva con­tracte. Pe CTS vom realiza planul la ni­velul sarcinilor stabilite, ca să aco­pe­rim, pe an, ceea ce este prevăzut în plan.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Voi trebuie să ajungeţi la 900 mi­lioane.

● Tov. Marin Enache: Până acum avem realizate 713 mi­lioane. Dacă împărţim diferenţa în două, în­seam­nă că la DC ne-au mai rămas de făcut cam 90 de milioane pe lună, iar pe CTS în jur de 75 de mi­lioane.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini.

● Tov. Rădulescu Eugeniu: Aşa cum ne-aţi indicat data trecută, am lansat în fabricaţie contractele ab­so­lut în totalitate. Avem program de primire integrală a bazei de materiale.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Dar sunteţi sub realizările de acum un an.

Tov. Rădulescu Eugeniu: Este adevărat, dar până la sfârşitul anului vom depăşi realizările anului trecut cu aproape 150 de milioane. Am reali­zat şi contracte în devans ca să depăşim realizările anului trecut cu 150 de milioane ruble pe CTS şi cu
80 de milioane de dolari pe DC. Sunt contracte ferme pe care le-am discutat împreună cu tovarăşul Ştefan Andrei şi cu tovarăşul Ion Radu.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Voi avei acum contracte de 400 de mi­lioane.

● Tov. Rădulescu Eugeniu: Avem şi le vom face în totalitate.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Deci nu din cauza lipsei de contracte nu aţi făcut planul.

● Tov. Rădulescu Eugeniu: Am spus că am lansat în fabricaţie contractele în totalitate.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Cât trebuie să mai contractaţi?

● Tov. Rădulescu Eugeniu: La DC trebuie să mai contractăm 167 de milioane, iar pentru acestea sunt plecate 14 delegaţii. Avem o serie de contracte-cadru şi am făcut intervenţii ca să le definitivăm. În 10-12 zile trebuie să ne vină răspunsurile de peste tot. Nici un contract care va fi perfectat nu va rămâne nerealizat.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce părere are comerţul exterior?

● Tov. Ştefan Andrei: În legătură cu metalurgia, am intervenit la Iranieni şi au spus că până la sfărşitul anului deschid acreditive pentru cele 105.000 de tone. Am discutat şi probleme legate de preţ pentru unele produse. În legătură cu la­mi­natele de aluminiu, discuţiile cad pe indicaţiile Dumneavoastră.
La construcţia de maşini, pentru anul acesta pe CTS şi DC asigurăm con­tracte la nivelul planului, respectiv 12,300 miliarde şi 600 de mili­oa­ne.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Cum se asigură diferenţa?

● Tov. Ştefan Andrei: Avem plecate peste 15 delegaţii pentru a face contracte. Una din pro­bleme este legată de Siria, în sensul ca să dăm tractoare cu plata direct în bumbac.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: În­seam­nă că Ministerul Industriei Con­struc­ţiilor de Maşini trebuie să facă 1.450 sau 130 de milioane de dolari pe lună.

● Tov. Rădulescu Eugeniu: Majoritatea contractelor sunt pe tractoare şi la traactoare avem capa­cităţi care nu sunt acoperite.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: După amiază vreau să-mi prezentaţi situaţia.

● Tov. Ştefan Andrei: Sirienii fac insistenţe să le livrăm 5.000 de tractoare în acest an.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Deşi a avut comenzi, constucţia de maşini a realizat foarte puţin. Mai aveţi nerealizate 100 de milioane. Aveaţi de unde să le faceţi!

● Tov. Rădulescu Eugeniu: Nu rău deschise acreditivele.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: După amiază vreau să vedem concret.
Ministerul Industriei Electro­tehnice.

● Tov. Vaidescu Nicolae: Vă raportez că la DC, la începutul lunii noi am pornit cu contracte în valoare de 33,5 milioane şi am realizat 20 de milioane, iar din aceste 20, până azi am mai făcut încă 11 milioane. Ne-au mai rămas 9 milioane de reali­zat, plus sarcina pe luna noiembrie. Trebuia să găsim soluţii să contractăm urgent.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: Când?

● Tov. Vaidescu Nicolae: Avem un flux mai mic, am făcut numai 11 mi­lioane, dar vom realiza sarcina.

● Tov. Nicolae Ceauşescu: După amiază vreau să analizăm, să văd concret care este situaţia.
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Secţia Cancelarie, dos. nr. 62/7989

×
Subiecte în articol: din arhiva cc al pcr